Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

26. 08. 2020. 11:05 >> 11:05

PROTEST ISPRED FABRIKE

Radnici pozvali da se razriješi situacija u Metalcu

Radnici nikšićkog Metalca, koji su mjesecima bez posla i zarada, okupili su se ispred kapije preduzeća i tražili od nadležnih da zajednički pokušaju da nađu rješenje nakon što je češki vlasnik, firma Termochem, zatvorio fabriku.

U Metalcu je proizvodnja zaustavljena 27. decembra po nalogu uprave, zbog finansijskih problema Termochema, zbog čega je 110 radnika ostalo bez primanja.

Jedan od okupljenih radnika, Radisav Bulatović, kazao je da će sačekati dok prođu izbori, a potom naredne sedmice odlučiti na koji način će se izboriti za svoja prava.

“Ko god da bude na vlasti u Crnoj Gori imaće problem sa Metalcem, koji će morati da riješi, jer ne želimo više da idemo po ulicama Nikšića i Podgorice i tražimo ono što nam pripada. Dužni su nam tri plate dok je radila farbrika, a od kako su na volšeban način nestali, ukupno osam do sada”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da vlasnik samo nestane, da niko ne zna o njemu ništa, a da radnici nemaju nikakvih odgovora šta se dešava ni od nadležnih u Opštini ni od države.

“Uvijek neki problemi sa Metalcem, koji se zatvara već drugi, treći put, iako je Nikšiću neophodna ova firma, jer je najbolja u svojoj branši, ne samo u Crnoj Gori. Radnici su u problemu, traže svoja prava po ulici i krajnje je vrijeme da se pitanje Metalca konačno riješi”, kazao je Bulatović.

Metalci su, kako je podsjetio, uzalud protestovali protekle sedmice i ispred zgrade Opštine zahtijevajući odgovore o situaciji u kojoj se nalaze.

On je kazao da više od 80 radnika i njihovih porodica nema nikakvih primanja, dok je jedan broj bio angažovan u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP) na tri mjeseca.

Jedan od okupljenih, Niko Ćetković, rekao je da je ogorčen što nadležni u Opštini i državi ne reaguju na njihove pozive da se razriješi situacija u Metalcu, u kome im se još nalaze radne knjižice.

Ćetković je kazao da su u velikom problemu i njihove kolege koji su morali da uzmu radne knjižice, bez uplaćenog staža i plata, i prijave se na evidenciju Biroa rada, jer nijesu imali ugovor na neodređeno.

On je naveo i da imovina Metalca nije uknjižena na Metalac Termochem, nego na drugu firmu češkog vlasnika i zapitao kako se to moglo dopustiti.

Proizvodnja u Metalcu prekinuta je 27. decembra po nalogu uprave, a rok za nastavak rada je više puta odlagan zbog, kako je saopštavano, finansijskih problema matične kuće u Češkoj.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније