Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

26. 05. 2020. 15:57   >>  15:56 1

INSTITUT OŽIVIO

Nikšićki čelik plasiraju na tržište EU

Institut crne metalurgije u Nikšiću radio je bez prestanka u vremenu epidemije koronavirusa, a ovih dana stigla je i dobra vijest iz Slovenije. Zahvaljujući tenderu koji su dobili Insitutut će prvi put u svojoj istoriji plasirati specijalne čelike na tržište Evropske unije.

Do juče kompanija na ivici gašenja, danas firma sa međunarodnom reputacijom. U pećima Instituta crne metalurgije u Nikšiću ovih dana liju se proizvodu za tržište Evropske unije. U pitanju su specijalni čelici za potrebe slovenačke termoelektrane Šoštanj.

"Pored cijene presudan je bio i kvalitet naših probnih proizvoda koji su se dokazali da nijesu ništa gori, ako ne i bolji od onih koje su dosad koristili", kaže Radovan Sinđić, upravnik proizvodnje ICM-a Nikšić.

Važan je to momenat za reputaciju i budućnost Inistutua i zaposlenih u njemu, ističu u kompaniji čiji je većinski vlasnik država sa 51 odsto akcija.

"Institut je prvi put od svog postanka dobio jedan međunarodni tender u zemlji Evropske unije, vrijednosti oko 70.000 eura", kaže direktor Insitituta crne metalrugije Ranko Nikolić.

Država je do prije dvije godine planirala da se odrekene Insituta zbog lošeg poslovanja, duga prema bankama i neplaćenih poreza i doprinosa. No, umjesto prodaje, desio se preporod kompanije koja je sada bez duga prema bankama i sa gotovo izmirenim dugovanjima za poreze i doprinose. U međuvremenu Instiut je osvojio kompletno domaće tržište, probio se u regionu, pa je na red stigla i Evropska unija.

"Moram da kažem da je to posledica promijenjene poslovne politike, povećanja kvaliteta naših proizvoda i prelaska na novu tehniologiju. Najbitnije ej da imamo izuzetne kadrove, ljude sa najvišim licencama i nema nerješivog problema koje stručnjaci Instituta ne mogu da riješe za svoje partnere", ističe Nikolić.

"Osjećamo jedno veliko zadovoljstvo što smo uspjeli tu da se probijemo i nadamo se da ćemo još i dalje nastaviti saradnju sa firmama iz Evropske unije", dodaje Nikolić.

Institut je osnovan 1974. za potrebe naučno-istraživačkog rada i tehnološkog razvoja Željezare, kao i nastave Metalurško-tehničkog fakulteta. Trenutno zapošljava oko 70 radnika.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније