Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2020. 17:31 >> 20:04

OSNOVNI SUD U BARU

Zarija Franović nezakonito smijenjen

Bivši direktor Luke Bar Zarija Franović je nezakonito smijenjen sa te pozicije 12. oktobra 2018. godine i istog dana nezakonito imenovan za savjetnika izvršnog direktora, presudio je Osnovni sud u Baru.

Sud je u postpunosti usvojio Franovićevu tužbu i poništio odluke odbora direktora Luke Bar o njegovoj smjeni, kao i odluku o njegovom imenobvanju za savjetnika novog izvršnog direktora Vladana Vučelića. Franović je u tužbi naveo da je se iz obrazloženja o njegovoj smjeni zbog “nepoštovanja i nesprovođenja odluka odbora direktora” ne vidi šta to nije poštovao, kao i da za mjesto savjetnika nije predviđen koeficijent 20. Iz Luke Bar su u odgovoru na tužbu naveli da Ffanoviću nijesu otkazali ugovor o radu, već da siu ga smijenili sa mjesta izvršnog direktora i naveli da po statutu kompanije nijesu dužni da daju obrazloženje za smjenu. Istakli su i da je Franović prihvatio mjesto savjetnika, te smatraju da tužbu treba odbiti u cjelosti.

Franović je u svjedočenju naveo da ga je bord imenovao za direktora 01. Avgusta 2017. godine, sa mogućnošću produženja još jednog mandata, a da je radni odnos sa Lukom Bar zasnovao dan kasnije. Dodao je da je odluka donesena van prostorija Luke u hotelu Sidro, kao i da ga niko nije pozvao na sjednicu odbora direktora da se izjasni o primjedbama koje su imali na njegov rad. Istakao je i da je prihvatio mjesto savjetnika po savjetu Inspekcije rada, koja ga je uputila na sudski spor.

Sud je kao svjedoke ispitao dotadašnjueg predsjedika borda Anđeka Lojpura i sekretaricu tog tijerla Vesnu Mihaljević. Lojpur je kazao da su zapisnik sa sjednice na kojoj je Franović smijenjen potpisali on i Mihaljević, a da je odluka o toj smjeni donesena na osnovu zaključaka sa prethodne i 22 ranije sjednice, koliko je održano unazad godinu, da Franović ne sprovodi odluke borda. Naveo je da ništa nije rađeno tajno, da je Franović bio upoznat sa tim, kao i Vlada, odnosno premijer Duško Marković. Istakao je da odluka ne treba da sadrži obrazloženje, jer je ono sadržano u zapisniku sa prethodne sjednice. Te je navode potvrdila Mihaljević.

Sud je konstatovao da odluka o smjeni izvršnog direktora sa obrazloženjem da ne izvršava svoje ugovorene i zakonske obaveze, mora biti temeljito obrazložena, zasnovana na odgovarajućem činjeničnom stanju i potkrijepljena pravno valjanim dokazima, kako to nalaže čl 143 Zakona o radu.

"U konkretnom slučaju odluka o razrješenju tužioca nema obrazloženje ni pravnu pouku, već je u istoj samo paušalno naveseno da se tužilac razrješava dužnosti zbog nepoštovanja i nesprovođenja odluka odbora direktora, a pri činjenici da se ne navode razlozi za razrješenje niti odluke odbora direktora koje tužilac nije ispoštovao i sproveo, ovaj sud je našao da je pobijana odluka morala biti poništena kao nezakonita", stoji u obrazloženju presude.

Konstatuje se da bi zbog toga trebalo poništiti kao nezakonitu i odluku o imenovanju Franovića za savjetnika izvršnog direktora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније