Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 12. 2019. 08:51   >>  09:21 2

KOSTIĆ O MA

Vlada učinila ono što je i trebalo da uradi

Odlukom koju je donijela o finansijskom ulaganju u Montenegroerlajns, Vlada Crne Gore učinila je ono što je i trebalo da uradi, imajući u vidu značaj nacionalne aviokompanije za crnogorsku ekonomiju, istakao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

 

Podsjećamo, Vlada Crne Gore predložila je dokapitalizaciju Montenegroerlajnsa ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza kompanije prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Kostić smatra da bi negativni scenario po MA, u smislu likvidacije, bio gori po ukupnu crnogorsku ekonomiju, te bi samim tim i ukupni efekti bili lošiji.

"Odlukom koju je Vlada donijela, učinila je ono što je trebalo da se radi, imajući u vidu značaj MA za našu ekonomiju. Promiče još jedna stvar, koju malo ko potencira, a to je da je misija, odnosno tumačenje uloge društvenih, odnosno državnih preduzeća, u odnosu na privatni sektor, bitno različito i da je koncept poslovanja i profitabilnost državnih preduzeća, bitno različita od posmatranja koncepta profitabilnosti privatnog. Državna su državna, jer ih je formirala država, a država, ako je posmatramo kao davaoca usluga, onda ima i neke druge ciljeve pružanja usluga svojim građanima, koji nijesu profitabilnog ili strogo profitabilnog karaktera", pojasnio je Kostić u Jutarnjem programu Javnog servisa.

On smatra da MA direktnim ili indirektnim efektima ima značajan uticaj na crnogorsku ekonomiju.

Ositm toga, kako je rekao, značajnije od brojki je da Crna Gora ima "stratešku viziju razvoja turističke destinacije".

"Aviodostupnost postaje najznačajniji vid saobraćaja, pa se stvari bitno mijenjaju kad je slučaj sa malim zemljama, poput Crne Gore. Kad bi se to prepustilo jednom privatnom operateru, onda je u vizuri takvih operatera profit osnovni cilj, dok u državi poput naše, sa značajnim uticajem turističke privrede u stvaranju BDP-a, avio dostupnost je veoma važna za značaj turizma", smatra Kostić.

Navodi i da sve ovo ne znači da bi MA trebalo "beskrajno i beskonačno da funkcioniše, tako što će stvarati velike gubitke koje stalno treba dotirati".

"To ne znači to. Ali mislim da je svima koji gledaju širu sliku jasno da se MA mora i u strateškom i u finansijskom i u operativnom smislu restrukturirati. Bez operativnog restrukturiranja, MA će opet doći u istu situaciju", rekao je Kostić.

Kad je riječ o kupovini aviona, Kostić kaže da je prvo to bitno za funkcionisanje MA.

"Prvo me interesovalo ima li u planovima da se kupe avioni, da se napravi flota, jer MA ima ozbiljne troškove po osnovu zakupa aviona. Bitno je da MA ima svoju flotu, da se riješi zakupa i poveća svoje kapaciteta za prevoz putnika", ističe Kostić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније