Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 12. 2019. 22:44   >>  23:08

DOKAPITALIZACIJA

Vlada: Za MA 155 miliona eura

Vlada Crne Gore predložila je večeras dokapitalizaciju nacionalne avio kompanije Montenegro Erlajns ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza kompanije prema povjeriocima i investicije u razvoj. Kako se navodi, u tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih aviona.

Vlada je predlog zakona u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, saopšteno je nakon večerašnje sjednice.

Kako se navodi, radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za Državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini.

"U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu našu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura. Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima", piše u saopštenju.

Sagledavajući alternativni scenario stečaja, ili likvidacije Montenegro Erlajnsa, Vlada je zaključila da bi ovakav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja, dodaje se u saopštenju.

"Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje avio kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije", saopšteno je nakon sjednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније