Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2019. 14:09 >> 14:08

RAE

HUDEX izabrana za referentnu energetsku berzu

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) imenovala je energetsku berzu u Budimpešti (HUDEX) za referentnu do 2022. godine.

Za taj trogodišnji period koristiće se tromjesečni prosjek cijena dnevnih fjučersa dobijen na osnovu cijena band i pik (vršne) energije objavljenih na HUDEX-u.

Uzimaće se u obzir cijene u septembru, oktobru i novembru ove godine za narednu, naredne za 2021, i 2021. za 2022. godinu.

Kako je objavljeno u obrazloženju odluke RAE, Zakonom o energetici propisano je da se cijene električne energije za krajnje kupce ne mogu povećavati iznad ponderisane cijene ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj energetskoj berzi, a najviše do sedam odsto u 2017. godini i šest odsto u prošloj i ovoj godini.

Zakonom je propisano da se predmetno ograničenje može produžiti za tri godine, ako RAE procijeni da nijesu ispunjeni uslovi za postojanje likvidnog tržišta utvrđeni zakonom.

"Postupajući u skladu sa navedenim zakonskim odredbama, RAE je donijela odluku kojom je utvrdila da nijesu ispunjeni uslovi za postojanje likvidnog tržišta, pa se produžava ograničenje povećanja cijene električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, za period od naredne do 2022. godine", navodi se u obrazloženju RAE.

RAE je napravila uvid u podatke sa energetskih berzi na kojima se obavlja trgovina električnom energijom, a koje gravitiraju području Crne Gore, i to srbijanski SEEPEX, hrvatski CROPEX, slovenački SOUTHPOOL i HUDEX iz Mađarske.

"Utvrđeno je da se u regionu trgovina fjučersima realizuje jedino na berzi HUDEX. Na berzi SEEPEX trgovina električnom energijom obavlja se na tržištu dan unaprijed, dok se na berzama SOUTHPOOL i CROPEX trguje i na dan unaprijed i na unutardnevnom tržištu", objasnili su iz RAE.

S obzirom da je mađarska tržišna oblast komercijalno dobro povezana sa zapadnim Balkanom preko dvije operativne granice Mađarska – Srbija i Mađarska – Hrvatska, Crna Gora je preko operativnih granica sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH) direktno povezana sa mađarskim tržištem, odnosno HUDEX berzom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније