Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

28. 11. 2019. 17:29 >> 17:35

NOVI ZAKON

Rade na smanjenju rizika u bankarskom sektoru

Predlog zakona o kreditnim institucijama će, prema riječima predlagača, doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i smanjenju rizika u bankarskom sektoru, dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da bi trebalo sačekati sa njegovom primjenom.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će se zakonskim rješenjem omogućiti primjena novih bankarskih standarda usmjerenih na jačanje kapitalnih zahtjeva za banke, formiranje okvira za nove regulatorne zahtjeve u vezi sa likvidnošću, kao i dodatne kapitalne zahtjeve za finansijske institucije od sistemskog značaja.

Posebna pažnja se, kako je dodao, posvećuje uređenju oblasti kao što su jačanje korporativnog upravljanja, bolje interno upravljanje rizicima i jačanje supervizije.

„Donošenjem novog zakona uspostaviće se regulatorni okvir za poslovanje banaka koji će doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i daljem razvoju finansijskih usluga, otkloniti nedostke važećih zakonskih rješenja, unaprijediti korporativno upravljanje bankama i dodatno smanjiti rizike u bankarskom sektoru“, ocijenio je Radunović.

Damjanović je kazao da je o predloženim aktima vođena prilično tajna javna rasprava.

”Javna rasprava je bila u uskom krugu, ništa Privredna komora, ništa zainteresovani akteri. Vile govore da je javna rasprava vođena u 'tajnim kabinetima' sa bankarima jednim po jedinim i da nije dato da se izađe u javnost”, saopštio je Damjanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da u Predlogu zakona o kreditnim institucijama nema posebnih novina, osim transponovanja odredbi Bazela III u crnogorsko zakonodavstvo.

DF: Građani zatočenici zelenaških banaka

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović, smatra da su crnogorski građani zatočenici zelenaških komercijalnih banaka, kao i da je stvarnost u finansijskom sektoru jako negativna.

„Ukoliko tu nemate odgovorne ljude koji će voditi finansijski sektor i raditi na stručan i autonoman način, onda imate veliki problem“, rekao je Radulović.

On je kazao da bi zbog „tajkunskog bankara“ i režimskog odnosa Centralne banke (CBCG) šteta mogla iznositi i do 750 miliona eura.

Radulović smatra da Crna Gora mora da sačuva tržište novca i da ima transparentan odnos komercijalnih banaka, dok su CBCG neophodni odgovorni ljudi, zbog čega postojeća uprava treba da da ostavku.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, ocijenio je da se sada raspravlja o setu bankarskih zakona zbog negativnog iskustva s kraja prošle i početka ove godine koji je značajan broj građana i preduzeća dovelo u vrlo nezgodnu poziciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније