Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č./Mina ]

15. 11. 2019. 14:40 >> 20:03

RADUNOVIĆ SAOPŠTIO

I zaposlenima u zdravstvu plate veće devet odsto

Zarade zaposlenih u zdravstvu biće naredne godine povećane za devet odsto, saopštio je danas ministar finansija Darko Radunović.

On je na konferenciji za novinare kazao da je zarada zaposlednim u zdravstvu i prosvjeti povećana u skladu sa onim što budžet može sačuvati održivim.

"Projektovali smo devet odsto rast zarada i kod zdravstva i prosvjete u narednoj godini, odnosno tri odsto u 2021.", kazao je Radunović.

Politika Vlade Crne Gore je jačanje fiskalne stabilnosti, a cilj dugoročna održivost javnih finansija. Ostvarena stopa ekonomskog rasta je 3. u Evropi, kazao je Radunović na konferenciji za novinare, povodom Predloga Zakona o budžetu za 2020. godinu koji je juče usvojila Vlada.

Prema njegovim riječima prihodi budžeta od početka sprovođenja mjera povećani su za preko 260 miliona eura.

"Smanjen je poreski dug za oko 30 odsto u odnosu na 2016. god. Minimalna zarada je povećana za 15 odsto uz smanjenje poreskog opterećenja rada", kazao je Radunović.

Generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović kazao je da je predlogom Zakona o budžetu za 2020. predviđen je ukupan iznos primitaka i izdataka od 2.578,92 miliona eura.

"Deficit budžeta planiran je na nivou od 50 miliona ili 0,99% BDP-a", dodao je Paunović.

Kao glavne sektore gdje vide dodatna fiskalna izdvajanja Paunović je naveo zdravstveni sistem, obrazovanje, odbranu i javni red i bezbjednost, poljoprivredu i ruralni razvoj, sport i mlade i nauku.

 

MA u šansi da bude održiv kao kompanija

Finansijsko opterećenje budžeta u narednoj godini, kada je u pitanju Montenegro Airlines (MA), iznosi 21 milion eura, saopštio je ministar finansija Darko Radunović i dodao da nacionalni avio-prevoznik ima šansu da bude održiv kao kompanija.

On je kazao da su imali nekoliko konsultacija sa Ministarstvom saobraćaja i menadžmentom MA.

“Radimo na tome da stvorimo pretpostavke da ne ugrozimo Zakon o državnoj pomoći”, rekao je Radunović na konferenciji organizovanoj nakon što je Vlada u četvrtak usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

On smatra da se mora uvažiti značaj pojedinih kompanija koje obavljaju javni interes u privrednom smislu i doprinosu budžetu.

“Kad je u pitanju MA, uz sve probleme, kompanija neposredno ima prihode oko 70 miliona, a tamo radi malo više od 400 ljudi. Indirektno prihod bi trebalo da bude 250 miliona eura”, naveo je Radunović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније