Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 11. 2019. 16:07   >>  16:56

RADUNOVIĆ SAOPŠTIO

MA u šansi da bude održiv kao kompanija

Finansijsko opterećenje budžeta u narednoj godini, kada je u pitanju Montenegro Airlines (MA), iznosi 21 milion eura, saopštio je ministar finansija Darko Radunović i dodao da nacionalni avio-prevoznik ima šansu da bude održiv kao kompanija.

On je kazao da su imali nekoliko konsultacija sa Ministarstvom saobraćaja i menadžmentom MA.

“Radimo na tome da stvorimo pretpostavke da ne ugrozimo Zakon o državnoj pomoći”, rekao je Radunović na konferenciji organizovanoj nakon što je Vlada u četvrtak usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

On smatra da se mora uvažiti značaj pojedinih kompanija koje obavljaju javni interes u privrednom smislu i doprinosu budžetu.

“Kad je u pitanju MA, uz sve probleme, kompanija neposredno ima prihode oko 70 miliona, a tamo radi malo više od 400 ljudi. Indirektno prihod bi trebalo da bude 250 miliona eura”, naveo je Radunović.

To su, kako je ocijenio, elementi da je MA u šansi da bude održiv kao kompanija, što upućuje da se mora uložiti trud da se on konsoliduje.

“Moramo naći rješenje, a svakako ćemo to raditi transparentno”, dodao je Radunović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je na izradu budžeta imao uticaj to što je izborna godina, kazao da je prioritet bio da to bude realni i održivi budžet, a on može biti izborni jer je u godini kada se održavaju izbori.

Generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović, je odgovarajući na pitanje o izdvajanjima za kompanije Barska i Crnogorska plovidba, kazao da su u dosadašnjem periodu postojala izdvanja prema njima kroz subvenionisanje, što će se nastaviti i u narednoj godini.

“Prihodi od valorizacije od koncesija od aerodroma i ekonomskog državljanstva biće 70 miliona od koncesija, uz napomenu da se očekuje značajno veće izdvajanje, a od ekonomskog državljanstva oko 15 miliona prihoda pri čemu je to donja granica očekivanja”, dodao je Paunović.

On je kazao da su predvidjeli davanje garancija u iznosu od 49 miliona eura za Željeznički prevoz (ŽPCG), Željezničku infrastrukturu (ŽICG) i Regionalni vodovod.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније