Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

14. 11. 2019. 07:00 >> 08:05
12

LOJPUR

"Mali Šengen" bio bi loša poruka za EU

Crna Gora trebalo bi istim intenzitetom da nastavi da radi na primjeni pravne regulative EU, dok je sve što se tiče inicijative “Mali Šengen”, veoma upitno za Crnu Goru. To je u intervjuu Dnevnim novinama kazao univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26 Anđelko Lojpur.

On kaže da je na prvi pogled uslovno kazano “Mali Šengen” inicijativa “simpatičnog’ naziva.

“Sve drugo što se tiče ove inicijative kada je u pitanju pozicija Crne Gore je jako upitno, posebno ako se ima u vidu dugoročni aspekt funkcionisanja takve tvorevine, te da bi se stvari po svoj prilici odvijale po principu ‘što je slamka među vihorove, naravno, na našu štetu”, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26 Anđelko Lojpur.

Lojpur naglašava da svaka država regiona treba za sebe pažljivo da odvaga šta se dobija ili gubi eventualnim članstvom u toj formi zajedništva.

“Mi bismo time poslali dosta snažnu poruku da nas EU više ne interesuje, što svakako ne stoji. Bolje reći, samo bismo dodatno cementirali postojeće stanje i utemeljenu spoznaju o nekom vidu prokletstva koje prati Zapadni Balkan hronično opterećen samim sobom, sukobima, siromaštvom i si. Treće, u današnjem svijetu, gdje se krajem dvadesetog vijeka radikalno promijenila geopolitička i ekonomska mapa, takva nedovoljno snažna zajednica bila bi idealna podloga na kojoj bi se lomila koplja oko prevage i uticaja velikih sila, tako da je iluzorno očekivati da bi ona opstala na dugi rok”, kaže profesor Lojpur za Dnevne novine.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније