Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 11. 2020. 20:14   >>  23:23 1

LOJPUR

Usvajanje budžeta prijemni ispit za novu vladu

Da li će Crna Gora u 2021. ući s usvojenim budžetom, kako zbog ukupne situacije u vezi s epidemijom koronavirusa tako i političkih prilika u zemlji, pitanje je koje se ovih dana s pravom problematizuje. I dok su u Ministarstvu finansija optimisti da ćemo u novu godinu ući s usvojenim budžetom, iz PR službe mandatara Zdravka Krivokapića nam je saopšteno da će se tim pitanjem pozabaviti nakon izglasavanja Vlade. Profesor Anđelko Lojpur ocjenjuje da će to pitanje kako je kazao, biti, prijemni ispit za mandatara Krivokapića i kompletnu Vladu. Očekuje da nova Vlada ponudi strategiju izlaska iz krize, jer, ističe, vremena za gubljenje nema.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Anđelko Lojpur kaže da je nova Vlada u nezavidnoj poziciji.

“Mislim da to neće biti predaja štafete. Sasvim je sigurno da će ovo biti istinski lakmus test, bolje reći prijemni ispit za mandatara Krivokapića i kompletnu Vladu”, kazao je Lojpur.

Jer ulazimo, pojašnjava Lojpur, u godinu punu neizvjesnosti, a i prognoze EK i MMF-a o padu društvenog proizvoda izuzetno su nepovoljne.

“Biće jako teško koncipirati budžet u onom smislu što mi očekujemo, da ima tu razvojnu komponentu, da omogući na neki način boljitak građana, a da se istovremeno izbjegnu razni fiskalni deficiti i rizici itd”, kaže Lojpur.

Dodaje da je kriza pokazala da je urušen i zdravstveni sistem, te da će nova Vlada morati da analizira efekte tri paketa, a izvjesno da su isplivali na površinu i svi loši potezi iz ranijeg perioda.

“Ne kažem da je ono što je projektovala ova Vlada neupotrebljivo, ipak oni vladaju svim elementima, ulaznim pretpostavkama itd., ali to ne može biti kontinuitet i to neće obavezivati novu Vladu. Ovdje nam je istinski neophodan radikalan zaokret, radikalna strategija i moraćemo krenuti od nule i to će uzeti jako mnogo vremena”, istakao je Lojpur.

Zato je, smatra Lojpur, nelogično ograničavati mandat Vlade na 200 dana, jer je neophodno samo pola ili godinu da ta Vlada, kako kaže, snimi situaciju. U svakom slučaju, dilema je mnogo, a vremena za gubljenje nema. Od nove Vlade Lojpur očekuje da ponudi strategiju izlaska iz krize, koja mora biti novi pogled i radikalan raskid sa prošlošću. Jer Crnoj Gori, zaključuje, treba ne restrukturiranje ekonomije, već restrukturiranje države.

Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније