Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

18. 10. 2019. 15:22 >> 16:45
1

ŽUGIĆ U VAŠINGTONU

Nekvalitetni krediti na istorijskom minimumu

Crnogorski bankarski sistem karakteriše rast aktive, kredita, depozita i kapitala, profitalbilnost i, kako i istorijski minimalna vrijednost nekvalitetnih kredita.

To je saopštio guverner CBCG Radoje Žugić, koji sa ministrom finansija Darkom Radunovićem boravi u Vašingtonu, na godišnjem sastanaku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Radunović i Žugić su se sastali sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Sirilom Milerom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, Kunom Davidseom i šefom Misije MMF-a za Crnu Goru, Sirikantom Seshadrijem.

Kako je saopšteno iz CBCG na sastancima je bilo riječi o makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u Crnoj Gori, a posebno o snažnom ekonomskom rastu, čiji su glavni pokretači investiciona potrošnja i izvoz turističkih usluga.

Potpredsjednik Svjetske banke Siril Miler je čestitao Ministarstvu finansija na veoma uspješnoj emisiji euroobveznica u cilju refinansiranja dijela javnog duga u 2020. godini, kao i na napretku ostvarenom u realizaciji svih projekata koje Svjetska banka finansira u Crnoj Gori, naročito projekta upravljanja industrijskim otpadom.

Guverner Žugić je prezentovao sagovornicima najnovije indikatore poslovanja banaka u Crnoj Gori.

Kako navodi Žugić, uz trendove rasta aktive, kredita, depozita i kapitala, bankarski sistem karakteriše profitalbilnost i istorijski minimalna vrijednost nekvalitetnih kredita, koji su, na kraju septembra tekuće godine, iznosili 4,67 odsto.

„U narednom periodu, CBCG biće fokusirana na implementaciju provjere kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), dalje unapređenje regulative, snaženje supervizije i modernizaciju platnog sistema“, naglasio je guverner Žugić.

Potpredsjednik Miler čestitao je CBCG na značajnom uspjehu koji je ostvaren u liječenju ranjivih banaka.

Delegacija je održala sastanak i sa šefom Misije MMF-a za Crnu Goru Sirikantom Seshadrijem, koji je takođe pozdravio veoma uspješnu emisiju euroobveznica.

Seshadri je istakao važnost nastavka sprovođenja strukturnih reformi u oblasti poreske politike, na tržištu rada, kroz donošenje novog zakona, kao i na planu optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi.

Šef Misije MMF-a je pozdravio napredak koji je CBCG postigla u ispunjenju preporuka MMF-a i nedavno usvojene makroprudencione mjere koje je CBCG donijela sa ciljem daljeg održavanja stabilnosti finansijskog sistema i očuvanja održivog nivoa finansiranja fizičkih lica.

Posebno su pohvaljene reforme koje je CBCG sprovela u jačanju institucionalnog okvira i kapaciteta za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma.

„Tokom prvog dana boravka u Vašingtonu, naša delegacija održala je i niz sastanaka sa predstavnicima nekoliko međunarodnih banaka i rejting agencija“, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније