Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

20. 08. 2019. 08:06   >>  08:05

U MORT-U SMATRAJU

Nagli skok cijene vode bio bi šok za standard građana

Ministarstvo turizma i održivog razvoja (MORT) pripremilo je izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima kojim je predviđeno da se postepeno u periodu od pet godina izjednače cijene komunalnih usluga (cijena vode i smeća) za građane i privredu, pišu Vijesti.

 

Te cijene trebalo je da se izjednače krajem 2018. godine, ali od početka primjene zakona, objašnjava MORT u obrazloženju izmjena i dopuna koje su u skupštinskoj proceduri, postojali su brojni problemi zbog kojih komunalna preduzeća nijesu izjednačila cjenovnik za pravna lica i građane.

Jedan od razloga je to što građani ne bi mogli da izdrže nagli skok cijene.

Na nivou Crne Gore, prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE) cijena usluge javnog vodosnabdijevanja za građane kreće se u rasponu od 0,12 do 1,03 eura po metru kubnom, dok je cijena za pravna lica od 0,41 do 2,44 eura po kubiku.

"Postoji značajna neujednačenost između cijena usluga vodosnabdijevanja za građane i pravna lica i ona je od 1,75 do 4,38 puta veća za pravna lica”, podatak je RAE kojoj je povjerena regulacije sektora vodosnabdijevanja.

Iz resora kojim rukovodi ministar Pavle Radulović objasnili su da različite cijene komunalnih usluga, a posebno vode za piće karakterišu postojeći sistem vodosnabdijevanja i njihova promjena bi u sadašnjem trenutku narušila sistem.

"Politika istih cijena komunalnih usluga sada je teško izvodljiva. Velika je razlika u cijenama za pravna lica i građane, pa bi u slučaju naglog izjednačavanja cijena došlo do naglog skoka cijena za građane. Time bi se narušio njihov standard jer oni to ne bi mogli da izdrže, a pala bi i naplata”, ocjena je MORT-a u obrazloženju Predloga izmjena i dopuna zakona.

Kako se ističe, komunalna preduzeća su opterećena brojnim problemima - nedostatak investicija, zastarjela komunalna infrastruktura, nizak strepen naoplate, tehnički gubici u mreži, problem likvidnosti, ogromna potraživanja.

“To su sve problemi koji imaju uticaj na cijene usluge, pa i nespremnost sektora za naglo uvećanje cijena. Zato se predlaže put za izjednačavanje cijena sa ciljem da se ispravi razlika u cijenama za građane i pravna lica”, ističu u MORT-u.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније