Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 07. 2019. 11:13 >> 11:17

INOVATIVNI PROJEKTI

Grantovima do konkurentnije privrede

Dodjela grantova za inovativne projekte dopronmojeće jačanju konkurentnosti crnogorske privrede uz snaženje inovativnosti malih I srednjih preduzeća, kao i boljoj saradnju naučno-istraživačkih institucija i privrede, saopšteno je na Info danu o Konkursu za dodjelu grantova koje su organizovali Ministarstvo nauke Crne Gore i Privredna komora Crne Gore.

 

Riječ je o pozivu za dodjelu grantova za inovativne projekte, kojim se opredjeljuju sredstva za sufinansiranje inovativnih projekata u ukupnom iznosu od 700.000 eura, na period do dvije godine.

Cilj Programa je jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća, koja imaju veliki potencijal za komercijalizaciju i tržišnu primjenu, pružanje podršku prenosu inovativnih ideja iz naučnoistraživačkih ustanova na tržište, kroz saradnju sa partnerima iz privrede ili kroz otvaranje novih preduzeća/spin-off kompanija u Crnoj Gori, kao i kreiranje novih radnih mjesta.

Ministarstvo nauke Crne Gore će odobriti po prihvaćenom grantu sufinansiranje u iznosu do 100.000 eura, koje će trajati od 12 do 24 mjeseca.

Implementacija projekata obuhvataće period od decembra 2019/januara 2020. godine, najkasnije do decembra 2021/januara 2022. godine.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović podsjetila je da je Ministarstvo nauke raspisalo treći konkurs za dodjelu sredstava 5. jula 2019.

“Privredna komora je veoma aktivna još od prvog konkursa u informisanju članica o benefitima koje poslovni subjekti mogu dobiti korišćenjem ovih sredstava. Na ovaj način preduzeća mogu da pokrenu određeni projekat i time omoguće da zažive njihove inovativne ideje. Da je to urađeno na kvalitetan način, pokazuje i to što su privredna društva, uglavnom MSP, najčešće iz ICT sektora, na prošlogodišnjem konkursu dobila najviše sredstava”, rekla je Radusinović.

Marijeta Barjaktarović Lanzardi navela je da je Vlada krajem juna usvojila kolaborativni program za inovacije u periodu 2019-2024. godina. Riječ je o finansijskom instrumentu za Strategiju pametne specijalizacije. Prema njenim riječima, dvije su faze evaluacije prijava.

“ Riječ je o međunarodnoj evaluaciji, za koju i ove godine raspisujemo poseban konkurs. Prva faza evaluacije koncentrisana je na procjenu prijava u odnosu na stručnu oblast istraživanja odnosno inovacije, a druga je usmjerena na procjenu konkurentnosti, inovativnosti i potencijala za komercijalizaciju”, navela je Barjaktarović Lanzardi.

Istakla je pozitivno iskustvo u realizaciji prethodnih konkursa.

“Ono zbog čega smo se odlučili da nastavimo sa ovim programom jeste pozitivno iskustvo programa za dodjelu kolaborativnih grantova od prošle godine gdje je tokom prvih šest mjeseci uspostavljeno pet partnerstava nauka-privreda, pet B2B partnerstva, a imamo i novi privredni subjekt na našem tržištu kroz projekte. Očekujemo da do kraja projekta jedna naučno-istraživačka institucija osnuje još jedan privredni subjekat.” 

Ona smatra da jedan od glavnih benefita ovog programa može biti jačanje konkurentnosti crnogorske privrede uz snaženje inovativnosti MSP kao i bolja saradnja naučno-istraživačkih institucija i privrede.

“Sve zainteresovane inovativne organizacije mogu se prijaviti do 20. septembra 2019 ”, zaključila je Barjaktarović Lanzardi.

Konkursom za dodjelu grantova biće podržani inovativni projekti u skladu sa prioritetim oblastima utvrđenim u Strategiji pametne specijalizacije (2019-2024): održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane; energija i održiva životna sredina; održivi i zdravstveni turizam, te informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.

Visina opredijeljenih sredstava iz državnog budžeta za grantove za inovativne projekte utvrđuje se u zavisnosti od vrste opravdanog troška i veličine privrednog subjekta i druge inovativne organizacije, korisnika granta, odnosno partnera na projektu.

Grant se može koristiti za sufinansiranje faza tehnološkog razvoja (TRL 4 - TRL 8): razvoj tehnologije u laboratorijskim uslovima (razvoj osnovnih komponenti tehnologije), demonstracija tehnologije van laboratorijskih uslova u realnom okruženju; izrada prototipa; faza testiranja, validacije i demonstracije i utvrđivanje prvog finalnog proizvoda.

Na Konkurs se mogu prijaviti pravna lica u Crnoj Gori, koja ispunjavaju uslove u skladu sa članom 15 Zakona o inovativnoj djelatnosti: naučnoistraživačke i ustanove visokog obrazovanja, centri izvrsnosti i privredni subjekti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније