Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2019. 17:28 >> 17:26

TOSČELIK

Fokusiraće se na proizvode s dodatom vrijednošću

Kompanija Tosčelik Special Steel namjerava da se fokusira na proizvodnju proizvoda s dodatom vrijednošću, kao i da postane zdrava firma koja može sama uspješno da se razvija i pozicionira na evropskom tržištu, saopštio je njen izvršni direktor, Erkut Alkaja.

"Strategija kompanije je da se fokusira na proizvodnju više proizvoda s dodatom vrijednošću, a ne čelika sa nižom dodatom vrijednošću, isključivo zbog tržišnih uslova", rekao je Alkaja za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je kazao da je kompanija prošlu godinu završila s gubitkom, iako je zabilježen rast prihoda od oko 20 odsto u odnosu na 2017.

"Taj gubitak, međutim, nije toliko veliki da se situacija ne bi mogla popraviti u narednom periodu. Može se reći da je poslovanje bilo blizu pozitivnoj nuli, što nam je prije svega cilj", saopštio je Alkaja.

Tosčelik Special Steel je, prema njegovim riječima, prošle godine proizveo oko 30 hiljada tona ingota i 20 hiljada tona gotovih proizvoda, dok je najveći izazov za kompaniju predstavljala niska cijena legiranih čelika.

"Nažalost, proizvođači iz Kine prodaju subvencionirane proizvode na tržištima EU, što dovodi do pada cijena tog metala. EU bi trebalo da to zaustavi", rekao je Alkaja.

On je dodao da kineska Vlada obezbjeđuje do 13,5 odsto subvencija proizvođačima legiranih čelika koji se prodaju na tržištima EU i da se niko još ne bavi tim problemom.

"To je razlog zbog kojeg su mnogi proizvođači legiranih čelika u istočnoj Evropi otišli u stečaj. Međutim, kao dio velike grupe, to smo tolerisali i još se borimo", saopštio je Alkaja.

On je kazao da očekuje da će se Tosčelik Special Steel izboriti sa svim izazovima, i ovu godinu završiti bez gubitka.

Alkaja smatra da se poslovanje kompanije od 2012. godine, kada je Tosiali grupa kupila nikšićku Željezaru, definitivno poboljšava i raste.

"Sada bolje razumijemo dinamiku tržišta legiranog čelika i shodno tome zauzimamo svoj stav i poziciju. Do sada je u fabriku uloženo više od deset miliona EUR, a u kompaniji su zaposlena 302 radnika sa punim radnim vremenom", rekao je Alkaja.

On je naveo da je za ostvarenje cilja kompanije da postane najveći proizvođač legiranih čelika u Evropi, neophodno da EU reguliše tržište i zaustavi uvoz subvencioniranih proizvoda.

"Ukoliko se to dogodi, Tosčelik Special Steel će steći veliko tržišno učešće u Evropi za segment legiranog čelika, koji se procjenjuje na oko deset miliona tona godišnje. Mi smo pripremljeni za takav tržišni nastup, jer imamo dovoljno znanja i iskustva", poručio je Alkaja.

On je dodao da je cilj povećanje proizvodnje i pozicioniranje Željezare kao prepoznatljivog proizođača legiranih čelika na evropskom tržištu.

Alkaja je saopštio da u fabrici trenutno aktivni pogoni Čeličana, Kovačnica i Radvent, dok se sirovina, odnosno staro željezo nabavlja od trgovaca iz Crne Gore i regiona.

On je rekao da tržišni uslovi predstavljaju najveći problem u radu fabrike i dodao da je ona u neravnopravnom položaju na tržištu na kojem je teško biti konkurentan u odnosu na proizvođače koje subvencionira njihova država.

"Tosčelik Special Steel je izvozno orjentisana kompanija koja 100 odsto svojih gotovih proizvoda plasira na tržištima EU, odnosno Njemačke, Italije, Francuske i Rumunijae, kao i Velike Britanije, Turske i Srbije", kazao je Alkaja.

Kompanija je, kako je naveo, završila sve potrebne investicije u cilju zaštite životne sredine i jedna je od najboljih ekološki prihvatljivih fabrika čelika u regionu.

"Trenutno na tom polju nemamo problema", zaključio je Alkaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније