Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

18. 02. 2019. 13:22 >> 12:51

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Za podršku maslinarima prijave do 1. novembra

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je sve zainteresovane da se do 1. novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva za ovu godinu.

"Bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije korisnici mogu iskoristiti za podizanje novih, nabavku opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, upravljanje biljnim otpadom, kao i za izradnju potpornih zidova u cilju čuvanja zemljišta od erozije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina bespovratna podrška iznosi do 60 odsto, dok je za revitalizaciju maslinjaka podrška sedam eura po revitalizovanoj maslini.

U javnom pozivu, koji je objavljen u okviru Agrobudžeta, navodi se da će se podržavati investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada, kao i održavanje i širenje plasteničke proizvodnje.

"Podrška nabavci opreme za maslinarstvo usmjerena je na osavremenjavanje proizvodnje, a poseban akcenat stavlja se na kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina, kao i na uređenje maslinjaka", rekli su iz Ministarstva.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova, osim za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina, gdje iznosi do 60 odsto.

"Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura. Poljoprivredno gazdinstvo može konkurisati sa samo jednim zahtjevom i može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada eura u toku godine", objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da je maslinarima, osim podrške koju mogu ostvariti kroz taj javni poziv, na raspolaganju i direktna podrška po hektaru, odnosno subvencije za biljnu proizvodnju, gdje je iznos podrške 180 eura po hektaru, a za mlade do 40 godina i dodatnih deset eura po hektaru.

"Na raspolaganju su im i mjere podrške koje se odnose na nabavku mehanizacije, kopanje bunara, zatim organsku proizvodnju, očuvanje genetičkih resursa i druge", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније