Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 08. 2013. 16:25 >> 17:03
1

U SKLADU SA LEGISLATIVOM

Vlada: U slučaju KAP-a nema pravnih grešaka

Nijedan potez Vlade u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica nije bio u suprotnosti sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u toj oblasti, uz poštovanje odredbi Ugovora o poravnanju, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću.

Upravo su, kako se navodi u saopštenju, problemi sa Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom i En plus grupom nastali zbog tri neplaćena računa za struju, što je i jedan od uslova definisanih u Ugovoru za raskid.

„Vlada je, u skladu sa tim, u novembru 2011. godine pokrenula postupak za raskid Ugovora, ali, kao što je javnosti poznato, CEAC i En plus grupa su odbili da po tom osnovu ustupe akcije Vladi”, rekli su iz Vlade.

Vlada je, kako se dodaje, ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju, kako one koje se tiču subvencija za električnu energiju, tako i one koje se odnose na kredite po osnovu državnih garancija.

Bivši izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev saopštio je ranije danas da će ruska En plus grupa tužiti Crnu Goru i tražiti odštetu od milijardu eura zbog toga što je crnogorska Vlada, kako tvrde, falsifikovala finansijske izvještaje Kombinata, prilikom njegove prodaje.

On je na video konferenciji za novinare kazao da je En plus grupa unajmila nekoliko advokatskih firmi i da su već podnijeli tužbu Privrednom sudu u Podgorici kojom potražuju 93 miliona eura.

Iz Vladinog Biroa su saopštili da je proces uvođenja stečaja u Kombinat sproveden uz puno poštovanje Zakona o stečaju.

„Tvrdnju da je Vlada, prije osam godina, falsifikovala finansijske izvještaje Kombinata prilikom njegove prodaje najbolje demantuje proces privatizacije koji je bio transparentan, sproveden saglasno zakonima Crne Gore i u skladu sa strategijom o privatizaciji KAP-a o kojoj je vođena javna rasprava”, navodi se u saopštenju.

Privatizacija Kombinata je urađena uz tehničku i finansijsku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, odabran je konzorcijum renomiranih specijalizovanih internacionalnih kompanija BNP Pariba iz Francuske, CRU iz Velike Britanije, URS iz Velike Britanije, IKRP Rokas iz Grčke i BC EXEL/Ernest&Yang. Takođe je, prije zaključivanja, Ugovor o privatizaciji dostavljen Skupštini i Državnom tužilaštvu i objavljen je na internet stranici Vlade.

Iz Vlade su podsjetili da je plan restrukturiranja KAP-a, koji je Vlada predložila parlamentu, a koji nije dobio zeleno svjetlo u najvećem zakonodavnom organu, značio, osim jasne vlasničke strukture gdje bi Vlada bila vlasnik preko 60 odsto akcija i sporazumni raskid Ugovora sa CEAC-om i En plus grupom, gdje bi preduprijedili i ovakve situacije.

Taj plan, kako se zaključuje, nije dobio podršku u parlamentu.

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније