Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

08. 11. 2018. 07:19 >> 06:56

ODLUKA CBCG

Bankama nije dozvoljeno da sakriju kamate

Neke banke su tražile brisanje podataka o visini kamatnih stopa po pojedinačnom plasmanu iz Izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda, što im Centralna banka nije dozvolila, saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

Iz CBCG nijesu odgovorili koje su banke tražile povratak korak nazad u odnosu na sadašnje stanje jer ih u tome zakon sprečava.

Bankari su ovaj zahtjev, kako je rečeno Pobjedi, "pravdali" time da ne žele transparentnost ovih podataka, odnosno da podaci o visini kamatne stope za plasmane klijenata ne treba da budu dostupni drugim kreditorima.

CBCG to nije dozvolila, jer bi to bio korak nazad u odnosu na sadašnje stanje i odlučila je da se svaka banka transparentno prikaže po kamatnim stopama.

Podsjetimo da je po posljednjim podacima CBCG prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u avgustu bila 6,42 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Efektivna stopa na novoodobrene kredite bila je 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto. Efektivna kamata MFI je bila čak 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto, a na novoodobrene 25,29 odnosno 21,15 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније