Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

02. 11. 2018. 08:52 >> 08:29

PREDLOG SUDU

Poreska predložila stečaj za 25 firmi

Poreska uprava (PU) uputila je Privrednom sudu predlog za otvaranje stečaja u 25 preduzeća sa ukupnim iznosom duga od 2,63 miliona eura, jer nijesu poštovali odredbe Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

Iz PU je saopšteno da su prioritet za stečaj firme kod kojih postoji najveći iznos duga.

"Stoga je predlog za pokretanje stečaja upućen Privrednom sudu za 25 firmi sa ukupnim iznosom duga od 2,63 miliona eura“, dodali su iz PU.

Među firmama kod kojih je predloženo otvaranje stečaja nalazi se po šest iz Podgorice i Budve, po tri iz Bijelog Polja i Kolašina, dvije iz Herceg Novog i po jedna iz Nikšića, Kolašina, Kotora, Berana i Cetinja.

"Među dužnicima sa tog spiska najveći dužnici su Vektra Nord, podgorički Radenko, Ozren, Monte - gradnja iz Budve, Man mobilia, Assi, Meridijan company, Meridijan group, Svijet zdrave hrane, Brent iz Herceg Novog“, precizirali su iz PU.

Kako je objašnjeno, PU mjere prinudne naplate preduzima prema poreskim obveznicima kojima su zbog nepoštovanja odredbi Zakona o reprogramu poreskog potraživanja ukinuta rješenja o reprogramu, a krajnja mjera je predlaganje stečaja, ukoliko prethodne mjere ne rezultiraju naplatom duga.

Iz PU su podsjetili da su sredinom ove godine već podnijeli predloge za otvaranje stečaja u sedam kompanija, a tokom prošle kod njih deset.

"Ova mjera biće intenzivno primjenjivana i u narednom periodu za obveznike sa teritorije cijele države, pri čemu se u svakom predmetu prvo sprovodi postupak inspekcijskog nadzora, radi utvrđivanja eventualnih izvora prihoda iz kojih bi se mogao naplatiti makar dio duga“, objasnili su iz PU.

Iz PU su kazali da su njeni predstavnici održali sastanak sa rukovodstvom Privrednog suda, na kojem su predstavili planirane aktivnosti i osigurali da ta sudska instanca može obezbijediti potrebne kapacitete za postupanje po predmetima PU u narednoj godini.

"U realizaciji te aktivnosti PU će uložiti maksimalne napore da ispuni preporuke date u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), a u nastojanju da se obezbijedi efikasno upravljanje poreskim dugom, kako je predviđeno Planom donijetim za period od prošle do 2021. godine“, zaključuje se u saopštenju

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније