Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

02. 09. 2018. 14:54 >> 18:19

RADNICI NAJAVILI

Blokada kapije FEP-a do razgovora s Markovićem

Bivši radnici Fabrike elektroda Piva (FEP) iz Plužina blokiraće kapiju firme sve dok im se ne organizuje sastanak s premijerom Duškom Markovićem i predstavnicima nadležnih ministarstava, kako bi našli dogovor o isplati potraživanja od 1,17 miliona eura.

Na ranije najavljenom zboru, ispred kapija fabrike, radnicima je jedino podršku pružio predsjednik Opštine Plužine, Mijuško Bajagić, dok se ostali pozvani, među kojima su predstavnici Vlade i ministarstava, stečajni upravnik i novi vlasnik, nijesu odazvali.

Predstavnik radnika, Veselin Radović, kazao je da uz pomoć Opštine Plužine očekuju da se tokom naredne sedmice organizuje sastanak sa Markovićem i predstavnicima ministarstava u Podgorici.

“Radnici ne rade tri godine, u teškoj su situaciji, pa će blokade i dalje trajati, jer je to jedino rješenje. Od ishoda razvogovara, kojima se nadamo, zavisiće naši dalji potezi”, naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, jedini cilj blokade je da se riješi situacija u kojoj se nalaze i radnicima isplate oko 33 zarade koje im se duguju do uvođenja steačaja u FEP, u martu 2015. godine.

“Nemamo ništa protiv novog vlasnika, niti nam je cilj da fabrika ne radi, već upravo suprotno. Plate smo zaradili i istinski se borili da fabrika opstane, ali nelogično je da su nam uplaćeni doprinosi i povezan radni staž za taj period, a plate ostale neisplaćene”, dodao je Radović. 

Bivšim radncima FEP-a podršku je i prije uvođenja stečaja davala lokalna uprava Plužina, koja je fabrici 2012. godine na ime pozajmice uplatila 200 hiljada eura, kako bi se spasila firma, nakon čega je novac Opštini trebalo da bude vraćen.

Bajagić je, obraćajući se radnicima, rekao da je u ime lokalne uprave došao da im pruži podršku, kao što su to i godinama ranije činili.

“Fabrika elektroda je bila značajna ne samo njenim nekadašnjim radnicima, već i Opštini na čijoj teritoriji se nalazi. Država, koja je bila većinski vlasnik, je iskazala nekorektnost prodajom FEP-a na ovaj način. Tražićemo, koliko već sjutra, sasatank s Markovićem i nadležnim ministarstvima, kako bi se kroz dogovor riješila ova situacija, jer smatramo da je to jedino logično rješenje” poručio je Bajagić.

Bivši radnici FEP-a blokirali su u ponedjeljak kapiju firme kako bi spriječili novog vlasnika da izveze elektrode, dok im se ne isplate potraživanja. Bivši radnici su tu odluku donijeli nakon što su saznali da je fabrika, koja je od 2015. godine u stečaju, prodata novom vlasniku za oko 115 hiljada eura.

Oni su najavili da blokadu neće prekidati dok im se ne ispune zahtjevi.

U FEP-u je bilo zaposleno oko 100 radnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније