Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 03. 2018. 19:53 >> 19:55

KREDITI DO 50 HILJADA

Za podršku biznisu 30 miliona eura

Vlada je danas dala saglasnost da se Investiciono-razvojni fond (IRF) kreditno zaduži 30 miliona eura koji će biti iskorišćeni za podršku preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o predlogu sporazuma o kreditu između Razvojne Banke Savjeta Evrope i Investiciono-razvojnog fonda.

Kako je saopšteno, preduzetnici i mala i srednja preduzeća moći će da podignu kredit do 50 hiljada eura.

"U diskusiji je naglašeno da će se veći dio sredstava upotrijebiti za finansiranje korisnika iz ekonomski nerazvijenijih regiona, kao i za finansiranje ekonomski ugroženih grupa građana poput tehnoloških viškova iz procesa tranzicije, svršenim visokoškolcima, ženama u biznisu, početnicima u biznisu, kao i malim poljoprivrednim proizvođačima", kazali su iz Vlade.

Takođe, Vlada je danas usvojila Odluku o planu privatizacije za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za Institut „Simo Milošević“ i Hotelsku grupu (HG) Budvanka rivijera.

Usvojena Odluka o planu privatizacije 

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je na današnjoj sjednici usvojen i izvještaj o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za prošlu godinu, s izvještajem o sprovođenju prošlogodišnjeg plana privatizacije.

Usvojen je i izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na kompaniju Luštica Development, odnosno projekat Luštica Bay, za period od 2016. do prošle godine.

“Usvojena je i informacija o aktivnostima na realizaciji ugovorne obaveze imenovanja nezavisnog revizora – kontrolora, u skladu sa ugovorom o zakupu kompleksa Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera”, navodi se u saopštenju.

Usvojen je i Godišnji izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020, za period januar - decembar 2017. godine.

"Prilikom predstavljanja Izvještaja, istaknuto je da većina indikatora ukazuju na pozitivan trend implementacije predviđenih aktivnosti Programa, dok je napredak u ostvarivanju reformskih ciljeva prepoznat posebno kroz naplatu poreza iznad planiranog i bolju organizacionu strukturu Poreske uprave, kroz značajan rast prihoda i usklađivanje carinskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, kao i kroz značajno unaprieđenje kapaciteta unutrašnjih revizora", kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila Uredbu o informisanju potrošača o hrani, kojom se utvrđuju jasni zahtjevi za informacije o hrani. Time se, u skladu sa potrebama i različitim percepcijama potrošača, obezbjeđuje visok nivo zaštite njihovog zdravlja i interesa, pomoć pri izboru hrane i njeno bezbjedno korišćenje, uzimajući u obzir zdravstvene, ekonomske, socijalne i etičke okolnosti.

Nova Uredba će, kako je objašnjeno, doprinijeti nesmetanom funkcionisanju tržišta, slobodnom protoku i stavljanju na tržište proizvedene hrane, kao i prmociji kvalitetnih proizvoda.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta rekonstrukcije vodovodnog sistema Opštine Žabljak i vodosnabdjevanja iz akumulacionog jezera i prihvatila aneks 1 sporazuma o donaciji.

Sporazumom o donaciji, koji je potpisan između Ministarstva održivog razvoja i turizma i slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, za realizaciju projekta predviđeno je učešće iz kapitalnog bužeta od 1,4 miliona eura. Aneksom se predviđa povećanje budžetskih sredstava na iznos od 2,3 miliona eura.

"Projektom je planirano da ukupan iznos od 3,2 miliona eura bude utrošen za rekonstrukciju i izgradnju hidrotehničke infrastrukture, vodozahvata i akumulacije", navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore za prošlu godinu, koji sadrži podatke o ostvarenom napredaku u razvoju kapaciteta i sposobnosti Vojske u sistemu odbrane.

U Izvještaju se navodi da je Vojska prošla kroz izazovni proces tranzicije, uz usvajanje NATO doktrina zbog dostizanja pune interoperabilnosti sa članicama Saveza, čime je dala pun doprinos punopravnom članstvu Crne Gore u NATO.

"Kvalitet, predan rad i posvećenost doveli su do afirmacije Vojske, na domaćem i međunarodnom planu. Prioriteti Vojske u prošloj godini bili su izgradnja operativnih sposobnosti, implementacija NATO standarda, kao i učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama", kazali su iz Vlade.

Izmjene su, takođe, usaglašene sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније