Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

16. 01. 2018. 07:54   >>  07:21 1

49 ODSTO

Arapi kupili akcije vjetroelektrane Krnovo

Kompanija Masdar iz Abu Dabija potpisala je sporazum sa francuskom firmom Akuo Energy o kupovini 49 odsto akcija vjetroelektrane Krnovo.


Sporazum su potpisali finansijski direktor Masdara, Niall Hannigan i izvršni direktor Akuo Energy-a, Eric Scotto, prvog dana Nedjelje energetske održivosti, koja se u Abu Dabiju održava od nedjelje do 20. januara, piše Pobjeda.

Na Krnovu je izgrađena prva vjetroelektrana u Crnoj Gori, koja ima 26 vjetrogeneratora, snage 72 megavata. Finansiranje projekta obezbijeđeno je kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke KfW IPEX-Bank i francuske razvojne finansijske institucije Proparko.

Kompanija Krnovo Green Energy je početkom novembra prošle godine stekla status povlašćenog proizvođača, što joj omogućava podsticajnu cijenu za prodaju proizvedene električne energije od najmanje 95,99 EUR po megavatsatu.

Osim firme Krnovo Green Energy, povlašćeni status za sada imaju četiri firme koje su vlasnici deset mini hidroelektrana. Krnovo je Masdarova treća vjetroelektrana, jer su prethodno izgradili vjetrogeneratore na Sejšelima i u Samoi.

“Uzbuđeni smo što smo ulaskom u Krnovo ojačali prisustvo u Evropi i stupili u partnerstvo sa Akuo Energy liderom u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je izvršni direktor Masdara, Mohamed Jameel Al Ramahi.

On je dodao da komercijalna rješenja za obnovljivu energiju imaju ključnu ulogu u energetskoj budućnosti Crne Gore, a Mosdar i Akuo Energy žele da podrže tranzicije zemlje prema čistijim izvorima energije.

Projekat na Krnovu vrijedan je 140 miliona eura, a realizuju ga austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Ugovorom je državno zemljište dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Gradnja vjetroelektrane na Krnovu počela je u maju prošle godine. Vjetrogeneratori su postavljeni na nadmorskoj visini od 1,5 hiljada metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Crna Gora je lider u oblasti obnovljivih izvora energije u Evropi, sa više od 40 odsto domaće potrošnje električne energije iz čistih izvora. U toku je izgradnja vjetroelektrane na Možuri, druge u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније