Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 08. 2020. 11:06 >> 11:06
1

SNP POZIVA

Vlast da kaže ko je vlasnik VE na Možuri

Socijalistička narodna partija (SNP) zatražila je od aktuelne vlasti da odgovori na pitanje ko je vlasnik 90 odsto vjetroelektrane "Možura", budući da je, kako je saopšteno iz te partije, sada jasno da je malteška državna kompanija vlasnik samo deset odsto akcija.

Potpredsjednik SNP-a Dragan Ivanović smatra da bi bilo korisno da čelnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) objasne zbog čega nijesu insvestirali 29,5 miliona eura u tako profitabilan projekat, kada se, kako je rekao, "zna da na računima ove kompanije postoji 88 miliona eura".

"Pozivamo nadležne da odgovore na najvažnije pitanje: ako su rekli da je vrijednost ove investicije 90 miliona eura, a njen stvaran iznos je 29,5 miliona, gdje je nestalo 60 miliona eura", rekao je Ivanović.

On ističe da javnost ne zna da se u slučaju vjetroelektrane na Krnovu kriju potencijalno još veći problemi.

"Koncesija za ovu elektranu data je na 20 + pet godina uz minimalnu garantovanu otkupnu cijenu od 9,6 eurocenti po kwh. Za period od 25 godina ukupna proizvodnja električne energije na Krnovu bi iznosila 6.351 GW, što bi po sadašnjoj cijeni od 9,6 centi po kwh iznosilo oko 609 miliona eura. S obzirom da je cijena električne energije rasla u Crnoj Gori nevjerovatnom brzinom posljednjih godina, može se očekivati njen dalji rast i u budućnosti", rekao je Ivanović.

Kaže i da građani Crne Gore imaju pravo da znaju ko je pravi vlasnik ove vjetroelektrane, jer je prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata kompanija koja upravlja VE Krnovo do sada imala četrnaest promjena vlasništva.

"Inače, kao glavni osnivači ovog vjetroparka u štampi se pominju kompanija Akuo energy iz Francuske i i Mazdar energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje ne postoje podaci u CRPS-u", navodi Ivanović.

SNP zahtijeva od nadležnih da odgovore kolika će biti šteta po građane Crne Gore, jer je, kaže on, već sada jasno da će ona zavisiti od visine cijene za zelenu energiju u narednih 25 godina i mjeriće se milijardama eura.

"Dakle, građani Crne Gore moraju znati gdje odlazi njihov novac i da li će još jednom finansirati megalomanske projekte kroz koje će milijarde eura otići u tuđe džepove. Zar nije dovoljno razloga da se u cijelu priču uključe Specijalno državno tužilaštvo i policija i da ispitaju da li je u ovim slučajevima došlo do krivičnih djela koja će nanijeti ogromnu štetu Crnoj Gori", kazao je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније