Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2017. 20:26 >> 19:52

IZ SDP-a PORUČILI

"Blok II TE već bi trebao da bude izgrađen"

Da kojim slučajem članovi Vlade Crne Gore poštuju dokumenta koja su usvojile, drugi blok Termoelektrane (TE) Pljevlja bi već bio izgrađen a toplifikacija grada kao obaveza EPCG još od izgradnje prvog bloka bi bila davno završena, saopšteno je iz opštinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Pljevlja.

Podsjetimo, Vlada odlučila da raskine saradnju sa kompanijom Škoda Praha, koja je bila aktuelni partner EPCG na projektu izgradnje drugog Bloka TE Pljevlja.

"Poslije skoro tri godine priprema i izbora najboljeg ponuđaca za izgradnju bloka 2 TE Pljevlja i skoro pet godina pregovora sa njim (kao i polaganja kamena temeljca u više izbornih ciklusa) Vlada nam slavodobitno za novogodišnju čestitku prosljeđuje informaciju o raskidu saradnje sa kompanijom Škoda Praha. Uzalud potrošenih slovom i brojem 8 (osam) godina i sijaset neispunjenih obećanja, DPS sa satelitima, uzalud potrošenih stotine hiljada ako ne i par miliona eura EPCG i Vlade CG u takvom pregovaračkom procesu, uzalud apeli nedužnih a ugroženih građana Pljevalja i zdravomisleća upozorenja civilnog društva povodom enormnog zagađenja, uzalud činjenice potkrepljene studijom Svetske zdravstvene organizacije iz aprila 2016 g. da je smrt svakog petog stanovnika Pljevalja dovedena u vezu sa zagađenjem vazduha, kada nam Vlada opet obećava", saopštio je predsjednik OO SDP Pljevlja, Branislav Veljković.

Vlada je odlučila da se započne ekološka rekonstrukcija prvog bloka TE.

"Što može hladna i gola istina protiv blistavih čari DPS laži? "To nikako ne znači odustajanje od gradnje drugog bloka" kažu oni. "Nakon rekonstrukcije prvi blok TE će raditi još 20 g." Potvrđuju. "Ekološka situacija u Pljevljima je loša, ali smo sada na tragu da se to promjeni. Poslije 27.decembra je tender za rekonstrukciju glavne gradske toplane čime ćemo značajno popraviti situaciju prije rekonstrukcije bloka...," obećava ministar. Tender sam po sebi sigurno neće ništa popraviti a i iskustva sa tenderima su u Pljevljima tragikomična. A zašto bi im na riječ slijepo vjerovali kada su do sad ovako "tenderali" iako su znali za obavezujuće direktive EU i odluke EIB i EBRD o zabrani finansiranja izgradnje TE na ugalj, kada i u ovih par protokolarnih rečenica skoro pa i da nema trunke istine", naveo je Veljković.

On je ocijenio da ministri u Vladi pokazuju elementarno nepoznavanje problema.

"Ne samo da u Vladi ima previše ministara koji ne pokazuju ni malo osjećaja za realnost (ako već o njihovoj operativnoj nesposobnosti i pomankanju kreativnosti znaju i vrapci na grani) nego se ovdje pokazuje ili licemerje ili elementarno nepoznavanje problema. Gospodo iz Vlade, sve i da uspijete da napravite ekološku sanaciju postojećeg bloka za predviđena sredstva (odsumporavanje, denitrifikacija, otpadne vode, odlazeći gasovi...) na osnovu čega tvrdite da postojećem bloku može biti produžen radni vijek jos 20 godina bez dodatnih ulaganja? Pošto ste na "tragu" ekoloških promjena u Pljevljima prosvijetlite nas prije njene "rekonstrukcije" gdje se nalazi glavna gradska toplana ili imate u vidu kotlarnicu u Skelićevoj?", saopštio je predsjednik OO SDP Pljevlja.

Juče je, takođe, saopšteno da će se, paralelno sa ekološkom rekonstrukcijom Bloka I TE,raditi i toplifikacija Pljevalja.

"Bilo bi poželjno i da saznamo ko će i o čijem trošku izgraditi magistralni toplovod u dužini od 4,5 km obzirom da ste naveli da će se paralelno sa rekonstrukcijom odvijati i radovi na toplifikaciji grada, sve to uz minorna predviđena sredstva u budžetima, stanja na terenu i nivoa gotovosti tehničke dokumentacije. I na kraju, koliko će to koštati građane Pljevalja i krajnje potrošače imajući u vidu postojeće stanje sekundarne mreže i instalacija u zgradama koje nije obećavajuće. Pljevljaci zaslužuju da saznaju istinu iz prve ruke. Sa ovakvim vašim "istinama" očigledno da nešto ozbiljno nije u redu sa elementarnim moralom, osjećajem za pravdu i poštenjem u ovoj zemlji", zaključio je Veljković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније