Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina/RTCG.me ]

20. 12. 2017. 15:20 >> 14:48
2

SKUPŠTINA

Nikšić: Budžet restriktivan i domaćinski

Budžet Opštine Nikšić za narednu godinu iznosi 19,87 miliona eura, što je oko 670 hiljada manje od prošlogodišnjeg, a planiran je restriktivno i domaćinski, ocijenjeno je na sjednici Skupštine Opštine.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kazao je da je kapitalni budžet planiran u iznosu od 3,7 miliona eura, što je u narednoj godini maksimalan iznos koji se može obezbijediti, ali će značajna sredstva za brojne investicione projekte biti dobijena od donacija i države.

Prema njegovim riječima, sredstva od države obezbijeđuju se na osnovu gubitka valorizacije voda, koje je nekada Nikšić imao od gradskog građevinskog zemljišta.

“Riječ je o značajnim prihodima, po osnovu kojih je Opština zakinuta, ali nam država nadoknađuje troškove po drugom osnovu“, kazao je Grbović na sjednici Skupštine Opštine, kojoj nije prisustvovala opozicija.

On je, govoreći o planiranim investicijama u narednoj godini, najavio da će u januaru biti raspisan tender za gradnju Doma za stare, vrijednosti 5,5 miliona, od kojih je 3,87 miliona donacija, a ostatak obezbijeđuje državna Direkcija za javne radove.

„Samo investicija za gradnju Doma za stare veća je nego predviđeni kapitalni budžet“, rekao je Grbović i dodao da je objavljen tender za rekonstrukciju gorućeg gradskog problema, Doma revolucije, koji će se fazno raditi.

Planirana je i izgradnja zapadne tribine Fudbalskog stadiona Sutjeske, kako je kazao, za koji će Fudbalski savez obezbijediti donaciju od 1,5 miliona eura, a oko dva miliona Direkcija javnih radova. Prema njegovim riječima, u narednoj godini za realizaciju projekata očekuje se da dobiju oko 15 miliona.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Stanišić, ocijenio je da je lokalna uprava, koju čine odgovorni ljudi, planirala budžet u realnim osnovama zbog čega ga neće biti potrebno korigovati.

Njegov partijski kolega, Rajko Perović, smatra da je planirani budžet mjera mogućeg i pokazatelj domaćinskog poslovanja, dok je odbornica DPS-a, Sandra Muratović-Čvorović kazala da bi iz budžeta trebalo da se opredijele određena sredstva i za razvoj ženskog preduzetništva.

Predlog budžeta odbornička DPS-SD većina usvojila je jednoglasno, kao i predlog odluke za osnivanje Biznis zone Istok koji će obuhvatati prostor kod Željezare od oko 80 hektara, a najvećim dijelom je infrastrukturno opremljen.

Demokrate: Budžet potrošački, a ne razvojni

Budžet za 2018. je drastično više potrošački nego razvojni, zbog malih tekućih prihoda, saopštile si Demokrate.

“Umjesto da se smanjuje tekuća javna potrošnja i povećavaju kapitalne investicije mi imamo obrnut slučaj da kapitalne investicije imaju tendenciju smanjenja, što vodi ka padu likvidnosti. Otplata dugova, kredita i obaveza iz prethodnog perioda iznose tri miliona eura, što je više za 258.556.eura nego prethodne godine”, saopštile Demokrate na konferenciji za medije.

Otplata dugova iznosi, kako navode 15 odsto u odnosu na ukupan budžet odnosno čak 24 odsto u odnosu na prihode bez egalizacionog fonda.

“Naša Opština je prezadužena i zakonski se ne može više zadužiti ni centa. Za ovako stanje odgovornost snosi rukovodstvo opštine, ali i nadležno ministarstvo, a teret krize plaćaju svi poreski obveznici odnosno građani Nikšića“, saopštio je funkcioner Demokrata Radoje Karadžić, na konferenciji za medije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније