Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

09. 06. 2017. 13:15 >> 14:37
35

VLADINE MJERE

Smanjuju plate, naknade ukinute

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopštio je da novim mjerama fiskalne strategije nije predviđeno smanjenje penzija, dok će plate javnim funkcionerima biti dodatno smanjenje za šest odsto. Istovremeno su ukinute naknade majkama s troje i više djece, a posebnim zakonom utvrđuje se pravni status korisnica prava.

On je, na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade koja je održana juče, rekao da je fiskalna strategija za period od 2017. do 2020. godine izraz odlučnosti Vlade Crne Gore da se suoči sa izazovima u ostvarenju vizije razvoja, finansijske stabilnosti i ubraznog ekonomskog rasta.

Simović je rekao da je cilj Strategije postizanje razvojnih ciljeva u korist napretka svih građana Crne Gore.

"Te ciljeve moguće je ostvariti kombinacijom mjera ekonomske politike, koje se odnose na konsolidaciju javnih finansija, rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, unapređenje konkurentnosti, povećanje privrednog rasta", saopštio je Simović.

PDV od 21% i dalje jedan od najnižih

Potpredsjednik Vlade je rekao da se nijesu odlučili za brojne mjere koje su im predlagane, a tiču se više i niže stope PDV-a.

"Imali smo na stolu predlog da se niža stopa PDV-a poveća sa sedam na deset odsto. Predlagano je da dodatno povećamo akcizne na naftne proizvode, iako smo ih povećali u januaru. Bio je predlog da se poveća stopa poreza na dohodatk fizičkih lica. Na tom meniju bio je predlog da povečćamo stopu poreza na dobit pravnih lica, stopa doprinosa za penziono osiguranje, da se oporezuju penzije, da se zamrznu penzije i zarade u javnom sektoru i da se smanje subvencije", pojasnio je Simović.

Vlada se, kako je rekao, odlučno suočila sa realnim izazovima i napravila izbor mjera koje su prepoznate i u uporednim praksama. Simović je podsjetio da je od 2002. godine 26 zemalja Evropske unije prošlo kroz proces fiskalnog prilagođavanja. 

"Vlada se odlučila za mjere koje će dati najbolje rezultate. Opredijelili smo se za usklađivanje, a ne zamrzavanje penzija", kazao je Simović, uz napomenu da sanacioni plan već daje "više nego dobre rezultate".

Simović je ponovio da će PDV od januara biti povećan sa 19 na 21 odsto. Kazao je da je očuvana niža stopa PDV-a.

"Nije i neće se mijenjati standardna stopa PDV-a u 2017. godini. Tačno je da stopa od 21 odsto predstavlja jednu od najnižih u EU. Isto tako, analiza i sve procjene ukazuju da povećanje stope od dva odsto neće imati značajan uticaj na inflatorna kretanja", rekao je Simović.

On kaže i da se zarade za javne funkcionere u kategoriji A, B i C dodatno smanjuju za šest odsto, čime se zarade za te kategorije ukupno smanjuju za 15 odsto.

Uštede nakon ukidanja naknada

"Diskreciona potrošnja se takođe smanjuje. Ponavljam, penzije se neće smanjivati, već će se usklađivati, a za to će se do 2020. godine izdvojiti 22,3 miliona eura", kazao je Simović, uz napomenu da će se intenzivirati aktivnosti na smanjenju sive ekonomije i poreskih potraživanja.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će nakon ukidanja naknada majkama sa troje i više djece biti ostvarene uštede u budžetu.

"Mjesečne isplate prije izmjena bile su 4,2 miliona, a po novom zakonu je 2.050.000 eura", rekao je Radunović.

Kad je riječ o izmjenama zakona koji se odnosi na majke s troje i više djece, Radunović je rekao da je aktom predviđeno da korisnice koje su pravo na naknadu ostvarile po osnovu radnog staža, a kojim je radni odnos prestao njihov odnos i koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnos imale prosječnu zaradu do 200 eura, primaju neto iznos od 193 eura mjesečno, uvećan za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Neto iznos 264 eura mjesečno, uvećan za doprinose, primaće korisnice naknada koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa zarađivale prosječno od 200 do 350 eura, dok će neto iznos od 336 eura primati one koje su zarađivale više od 350 eura.

Ministar je pojasnio da korisnice starosti od 55-61 godinu naknadu u bruto iznosu primaju do sticanja uslova za odlazak u penziju, dok one starosti od 45-55 godina naknadu primaju pet godina, a one od 33-45 naknadu primaju tri godine.

Korisnice koje su ostavile penziju i uzele naknadu, biće vraćene na penziju.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da su ciljevi izmjena zakona bolja usmjerenost materijalnih davanja licima u stanju socijalne potrebe, kao povećanje visine iznosa pojedinih materijalnih dvanja u skladu s mogućniostima države.

On je saopštio da se za naknade ne može tvrditi da su stečena prava. Kazao je da postoji mogućnost pokretanja tužbe pred međunarodnim sudovima.

"S obzirom na to da smo država koja poštuje standarde, spremni smo da čujemo i tu odluku i susretnemo se sa posljedicama", kazao je Purišić.

I. Pejović

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније