Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 06. 2013. 14:06   >>  14:06

DRUGI U REGIONU

Raste iznos nekvalitetnih kredita

Nekvalitetni krediti (NPL) u Crnoj Gori i dalje su drugi po veličini u regionu i rastu zbog slabog napretka u restruktuiranju ili rješenjima, ocijenila je Svjetska banka.

U najnovijem redovnom ekonomskom izvještaju SB za jugoistočnu Evropu, koji je predstavljen ove sedmice, navodi se da ukupna slika u regionu pokazuje da su nekvalitetni krediti visoki i da su rasli i u toku prvih mjeseci ove godine, predstavljajući opterećenje za ekonomske aktivnosti i spremnost banaka da pozajmljuju sredstva.



“U Crnoj Gori, bez obzira na znatno smanjenje sa rekordnih nivoa kao rezultat velikih prodaja problematične aktive faktoring kompanijama, NPL-ovi su i dalje drugi po veličini u regionu”, navodi se u izvještaju.

Iz SB su ocijenili da visoka stopa NPL odražava pogoršavanje kvaliteta zajmova i hronične teškoće koje banke imaju sa njihovim otpisom zbog slabih režima za nesolventnost.

“Iako se nivoi nekvalitetnih kredita u regionu znatno razlikuju, drugi talas rasta predstavlja razlog za zabrinutost. Nakon kratkog perioda stabilizacije, ili smanjivanja u nekim od zemalja, kao što je Crna Gora, NPL-ovi su opet počeli da rastu, posebno u drugoj polovini prošle godine”, konstatuje se u izvještaju.

Albanija i Bosna i Hercegovina, kako su kazali iz SB, su najteže pogođene, a nekvalitetni krediti u tim zemljama su u ovom trenutku na najvišem nivou od početka krize.

U Srbiji, na Kosovu i u Makedoniji, a do određene mjere i u BiH, postoje odgovarajuća rezervisanja za nekvalitetne kredite.

“Rezervisanja u Albaniji i Crnoj Gori su ispod prosjeka”, naveli su iz SB.

U izvještaju SB, koji obuhvata Albaniju, BiH, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, navodi se da dug sa državnim garancijama, koji predstavlja problem za nekoliko zemalja i dalje raste.

“Garantovani dug iznosi preko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda u Crnoj Gori”, rekli su iz SB.

Rast kreditiranja u regionu u toku prošle godine stagnirao je ili opadao.

“U Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Srbiji rast kreditiranja je bio sporiji nego u toku prethodnih godina. U BiH je bio slab, sa stopom rasta 2,8 odsto, a u Crnoj Gori, bez obzira na određena poboljšanja i dalje je bio negativan”, navodi se u izvještaju.

SB za crnogorsku ekonomiju u ovoj godini previđa rast od 1,2 odsto.

Novi izvještaj SB predviđa slab oporavak za šest zemalja jugoistočne Evrope. Očekuje se da će rast BDP-a u toj regiji iznositi 1,7 odsto.

Oporavak će, kako su naveli, biti vođen ponovnim rastom u sektorima električne energije, poljoprivrede, kao i određenim izvoznim sektorima, dijelom zbog poboljšanih vremenskih uslova.

„Umjeren rast se očekuje u Crnoj Gori dijelom zbog toga što se sektor električne energije i poljoprivrede oporavljaju, ali uglavnom zbog daljnjeg rasta turizma“, dodaje se u izvještaju.

Očekuje se da će, iako su globalni ekonomski i finansijski uslovi nastavili da se popravljaju, eurozona i u toku ove godine ostati u recesiji.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније