Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

02. 06. 2017. 14:04 >> 13:36

USVOJENE IZMJENE ZAKONA

Smanjiće se nekvalitetni krediti

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, koje bi, između ostalog, trebalo da doprinesu smanjenju nekvalitetnih kredita.

Usvojenim izmjenama i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama se, kako je objašnjeno tokom rasprave, produžava njegovo važenje na još godinu i daju novi stimulansi za banke i dužnike.

Usvojenim izmjenama i dopunama je obuhvat kredita koji mogu biti predmet restrukturiranja proširen na kategoriju D, koja zahtjieva od banaka visok nivo rezervacija.

Iz Centralne banke (CBCG) je tokom rasprave saopšteno da realna ekonomija i dalje ima velike probleme sa kreditima koje ne može uredno da servisira, što je bio ključni motiv za dopune, kako bi se proširila osnovica klasifikacije koja se uključuje u proces dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja.

Skupština je usvojila i zakone o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, kao i o nacionalnom brendu.

Zakonom o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda predviđa se njihova dalja naplata u ugostiteljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje.

Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima primjenjivao se do kraja prošle godine. Na inicijativu poslodavaca, koji strahuju da bi im zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima smanjila prihode, predviđena je dalja naplata takse od jednog eura po metru kvadratnom objekta.

Zakon o nacionalnom brendu, kako je objašnjeno, stvara polaznu poziciju u cilju brendiranja Crne Gore i postizanju opipljivih koristi koje država može imati od postojanja jakog brenda.

Skupština je usvojila i finansijske i izvještaje o radu regulatora za prošlu godinu među kojima su Regulatorna agencija za energetiku (RAE) i agencije za elektronske medije, ljekove i medicinska sredstva, elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, nadzor osiguranja i zaštitu konkurencije.

Usvojeni su i izvještaji o radu CBCG i Savjeta za finansijsku stabilnost za prošlu godinu.

Skupština je za članove Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) imenovala Šefkiju Murića i Zorana Sekulića.



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније