Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

12. 05. 2017. 18:19 >> 17:53
1

POTPISAN UGOVOR

Za CG selo 5,8 miliona od IFAD-a

Ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija, Milutin Simović i Darko Radunović, potpisali su danas sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) Sporazum o finansiranju Projekta razvoja klastera i transformacije ruralnih područja u Crnoj Gori. Sporazum je potpisan u sjedištu IFAD-a u Rimu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), Crnoj Gori su kao članici IFAD-a od te međunarodne finansijske institucije odobrena veoma povoljna kreditna sredstva (rok vraćanja 15 godina, grejs period tri godine i kamata 0,7 odsto) od 3,9 miliona eura i bespovratna podrška od 1,9 miliona eura za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture u ruralnim područjima Crne Gore. 

Kako se navodi, uz predviđenu kontribuciju Vlade Crne Gore i lokalnih uprava, ukupna vrijednost projekta je 13,6 miliona eura.

Iz MPRR su podsjetili da je Crna Gora je u februaru 2015. postala članica IFAD-a, nakon čega je zatražila sredstva za finansiranje razvojnog projekta. 

Kako su rekli iz Ministarstva, predstavnici Fonda su kroz više misija organizovanih u Crnoj Gori u prethodnom periodu upoznati sa razvojnim potencijalima Crne Gore. 

Crnoj Gori su, dodali su, u aprilu, na sjednici Izvršnog odbora Fonda, odobrena sredstva za realizaciju tog projekta.

"U skladu sa prioritetima Vlade Crne Gore, podrška IFAD-a usklađena je sa strategijom razvoja, čiji je cilj unaprjeđenje životnog standarda građana i ekonomskog ambijenta u ruralnim područjima na sjeveru Crne Gore i doprinos stvaranju uslova za smanjenje migracija", kaže se u saopštenju.

Predviđeno je da se projekat realizuje u narednih šest godina u opštinama Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Petnjica.

U saopštenju se pojašnjava da je projekat, kako bi se postigli definisani ciljevi, koncipiran kroz dvije osnovne komponente.

Kako se navodi, prva je podrška razvoju klastera u više oblasti, kroz koju je planirano učešće oko tri hiljade poljoprivrednih domaćinstava.

"Druga komponenta je unaprjeđenje oko 30 puteva u ruralnim oblastima, izgradnja oko 15 akumulacija u poljoprivredne svrhe, kao i izgradnja 12 vodovodnih sistema. Kroz ovu komponentu biće obuhvaćeno 57 sela", dodaje se u saopštenju.

Benefiti od projekta će, kako je ocijenjeno, biti sveobuhvatni. 

Ciljne grupe su, navodi se, stanovnici ruralnih područja koji se bave poljoprivredom u manjem obimu i nalaze se ispod granice potrebne za podršku kroz agrobudžet i subvencije Evropske unije, manji poljoprivredni prerađivači, ali i veći proizvođači, kooperative iudruženja.

"Jedan od osnovnih ciljeva projekta je doprinos jačanju i dostizanju tržišne konkurentnosti što većeg broja malih poljoprivrednih gazdinstava na sjeveru Crne Gore, uključivanjem uprofitabilne i održive klastere", rekli su iz MPRR.

Kako su kazali, poboljšanje uslova u ruralnim područjima značiće priliku i za dalji razvoj proizvođača koji su već dostigli određeni nivo konkurentnosti i predstavljaju nosioce razvoja u svojim sredinama. 

Projekat će sprovoditi MPRR u saradnji sa opštinama uključenim u projekat, kao i drugim institucijama relevantnim za proces implementacije.

Nakon potpisivanja sporazuma Simović, koji je potpredsjednik Vlade, i Radunović, uz prisustvo otpravnika poslova ambasade Crne Gore u Rimu, Aleksandra Drljevića, sastali su se sa predsjednikom IFAD-a Gilbertom Houngom i direktoricom IFAD-a za Evropu Kalidom Buzar i prezentirali aktuelnu ekonomsku situaciju i razvojne potencijale Crne Gore, sa posebnim osvrtom na sektor poljoprivrede.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније