Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 06. 2013. 22:00 >> 22:00

BOŠKOVIĆ U ŽENEVI

Prioritet domaći radnici

Zapošljavanje domaće radne snage jedan je od prioriteta Vlade, koja kontinuirano sprovodi aktivnosti u cilju većeg zapošljavanja mladih, saopštio je u Ženevi ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom učešća na konferenciji Međunarodne organizacije rada (MOR), razgovarao sa generalnim direktorom MOR-a, Gaj Rajderom direktorom regionalne kancelarije MOR-a za Evropu i centralnu Aziju, Suzan Hofman, kao i ministrom rada Slovenije, Anijom Kapac Mrak.

Bošković je upoznao Rajdera sa aktivnostima koje Ministarstvo i Vlada sprovode u cilju postizanja kvalitetnog socijalnog dijaloga kao jednog od bitnih elemenata demokratije u razvijenim zemljama Evrope.

“U tom smislu, ostvaren je napredak u procesu predpristupnih pregovora u okviru poglavlja 2 i 19, a koji se odnose na slobodna kretanja radnika i socijalnu politiku i zapošljavanje”, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima otvaranja kancelarije nacionalnog koordinatora MOR-a u Crnoj Gori.

“Otvaranje kancelarija MOR-a u Crnoj Gori, koja je pokazala izuzetan napredak u smjeru razvoja socijalnog dijaloga u posljednjih nekoliko godina, bilo bi jednako važno kao i izgradnja Kuće socijalnog dijaloga, a za čiju izgradnju su započeti inicijalni pregovori Socijalnog savjeta kao tripartitnog tjela u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva.

Rajder je, kako se dodaje, pokazao otvorenu namjeru za intenziviranjem saradnje u oblasti socijalnog dijaloga i pokazao je veliko interesovanje za projekat Kuće socijalnog dijaloga.

Bošković je sa Hofman razgovarao o problemu nezaposlenosti, naročito mladih i visokoškolaca u Crnoj Gori.

Bošković je saopštio da tržište rada Crne Gore karakteriše sezonsko zapošljavanje koje se ogleda u većem zapošljavanju stranaca u odnosu na domaću radnu snagu.

“Upravo se sve aktivnosti usmjeravaju u cilju izmjene ovakve prakse, odnosno u cilju većeg zapošljavanja domaće radne snage na sezonskim poslovima”, dodao je Bošković.

Hofman je, kako je saopšteno, pohvalila napore crnogorske Vlade na uspostavljanju kvalitetnog socijalnog dijaloga i dala preporuke za rješavanje pitanja koja se odnose na povećnje stope zaposlenosti domaće radne snage sa akcentom na mlade, a koje se odnose na veće angažovanje realnog sektora.

Mrak je, tokom razgovora sa Boškovićem, navela da je zadovoljna zbog dosadašnje saradnje ministarstava dvije države kroz twinning projekat koji se odnosi na harmonizaciju i implementaciju propisa iz oblasti inspekcije rada i inspekcije zaštite na radu i na radnom mjestu.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније