Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

onogost.me [ Objavila R.B. ]

25. 01. 2017. 17:47 >> 20:35
2

PEJOVIĆ NAJAVIO

U Rudnik će uložiti još 3 miliona

Kompanija Uniprom metali u ovoj godini planira da izveze milion i 200.000 tona boksita, što bi na nivou godine, što se tiče samog Rudnika boksita, bilo nekih 50-55 miliona dolara, kazao je danas direktor te firme, Veselin Pejović, prilikom posjete ministarke ekonomije u Vladi Crne Gore, Dragice Sekulić.

Prema riječima Pejovića, u Rudnike boksita treba da se investira još tri miliona eura, a ta investicija bi trebalo da se završi za nekih šest mjeseci.

“Sa tom investicijom, a ona se direktno odnosi na trakasti transport što se tiče vađenja rude iz jame, mogli bi da povećamo samu eksploataciju iz jame jer nam je sad to jedino usko grlo koje nas koči. Tom investicijom onda nesmetano možemo da dođemo između 45-50 hiljada tona na mjesečnom nivou”, kazao je Pejović i pojasnio da prodaja nikšićkog boksita jednim dijelom ide za Poljsku, a preostali za Kinu.

Rudnik Boksita trenutno sa podizvođačima broji oko 150 radnika, a kako je Pejović kazao, volio bi da su svi oni iz Nikšića, što nije moguće jer, kako objašnjava, ne posjeduju znanje i vještine za korišćenje moderne opreme.

“Ja bih volio najviše da su svi iz Nikšića, ali da bi vi pustili jednog radnika iz Nikšića da radi na robotu koji postoji u jami on mora da prođe obuku. Svaki radnik koji bude prošao obuku i koji je bude zadovoljio, normalno da će da ostane. Najviše nama odgovara da je kompletna radna snaga odavde”, dodao je Pejović naglasivši da su njegovi saradnici i on ponosni na urađeno, a da im najveće priznanje odaju stranci koji dođu u posjetu Rudnicima boksita.

Sekulić je kazala je da će današnju posjetu obilježiti pozitivni aspekti pokretanja ili održavanja proizvodnje u Nikšiću.

“Činjenica je da se veliki dio proizvodne djelatnosti Crne Gore zasniva baš na preduzećima u Nikšiću, tako da nije namjera da ovo bude jednokratno, nije namjera da se ovo obavi danas. Namjera nam je da u narednom periodu, na nekoj redovnoj osnovi razgovaramo i sa privrednicima Nikšića, da se suočavamo sa njihovom poslovanjem, da im pomažemo da što lakše posluju”, istakla je ona.

Njena posjeta obuhvitala je i “Montevar” metalac, Institut za crnu metalurgiju i Elektroprivredu Crne Gore, a kako je rekla Sekulić, ta preduzeća samo doprinose punjenju budžeta Crne Gore.

“Preduzeća koja danas posjećujemo ni na koji način ne opterećuju budžet Crne Gore, ne predstavljaju opterećenje državi Crnoj Gori na bilo kakvom osnovu. Naprotiv, oni doprinose budžetu svojim djelovanjem, svojim aktivnostima, svojim radom i zapošljavanjem pune budžet Crne Gore”, zaključila je ona.

Raspisan novi konkurs za prijem radnika

Pejović se osvrnuo i na položaj radnika koji su nedavno štrajkovali tražeći ispunjenje određenih uslova, istakavši da misli da ne postoje bolji uslovi ni u jednom rudniku od ovih ovdje.

“Radnici su bili na određeno vrijeme do 1. januara 2017 godine. Ponuđeni su im novi uslovi. Plate su bile ponuđene između 600 i 850 eura, plus doprinosi, porezi što sleduje državu sve na kompletnom iznosu, topli obrok, prevoz od Nikšića do samog radnog mjesta i osiguranje, beneficirani radni staž, sve po propisima kako sleduje svakog zaposlenog radnika. Međutim, njihov zahtjev je bio da moraju da imaju platu između 1.400 - 1.600 eura. Tom zahtjevu mi u ovoj situaciji nikako ne možemo da izađemo u susret”, kazao je on dodajući da je raspisan novi oglas na koji se novi radnici već prijavljuju, ali i da se oni “stari”, njih 23 koji su tražili poboljšanje uslova, mogu vratiti i da će se sa njima sklopiti ugovor.

Kompanija Uniprom metali do sada je u nikšićke Rudnike boksita uložila 13 miliona eura na kopove, infrastrukturu objekata i opremu, kao i pripremu jamske eksploatacije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније