Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

15. 10. 2016. 09:48 >> 09:27

U SLUČAJU BANKROTA

Fond bi mogao isplatiti štednju u 12 banaka

Fond za zaštitu depozita mogao bi da isplati štednju kod 12 banaka u slučaju da dođe do stečaja ili bankrota u bilo kojoj od njih, saopštio je direktor te institucije Predrag Marković.


"Za isplate za tri banke bilo bi neophodno korišcenje stand by kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), odnosno zaduživanje na teret budućih priliva sredstava Fonda kod međunarodnih finansijskih institucija, banaka ili kod državnog budžeta", kazao je Marković za Pobjedu.

Prema najnovijim podacima kojima Fond raspolaže, na računima banaka ima 2,8 milijardi eura depozita i 775 hiljada deponenata.

"Fond raspolaže sa 80 miliona eura i može, za slučaj nedostatka sredstava, aktivirati stand by kreditnu liniju EBRD na 30 miliona eura", objasnio je Marković.

On je dodao da nema informacija da se neke od banaka spremaju za izlazak sa tržišta ili da neke od njih 15 imaju problema. Marković je podsjetio da je garantovani depozit 50 hiljada eura i da se neće mijenjati do ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

"U novom zakonu će stajati da garantovani depozit iznosi 100 hiljada eura, ali će u prelaznim odredbama biti naznačeno da do stupanja u EU važi iznos od 50 hiljada eura, koliko je i sada", saopštio je Marković.

Eventualni izlazak banaka sa tržišta, kako je rekao, ne znači da će i novac povući sa svojih računa.

"Banka može samo na dva načina da 'izađe' sa tržišta - da proda svoju imovinu, brend, aktivu i pasivu drugoj banci ili da uvede postupak likvidacije. U oba slučaja svi deponenti bi bili namireni. Deponenti bi prešli kod banke koja ih je kupila, ili bi dobili svoj novac u postupku likvidacije. Za to nije potreban nikakav novac od Fonda za zaštitu depozita", kazao je Marković.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније