Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

04. 03. 2022. 12:59 >> 13:11

PODACI CBCG

Rastu depoziti nerezidenata sa ratnih područja

Ukupni depoziti u crnogorskim bankama, od 24. februara odnosno od početka rata u Ukrajini, do 1. marta ostvarili su rast od 18 miliona eura, odnosno 0,42%, čime je nastavljen kontinuirani rast depozita iz prethodne godine, saopšteno je iz CBCG.

“Takođe, od početka ratnih dejstava, primijećeno je povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima”, kažu u CBCG.

Centralna banka Crne Gore, kako navode, od početka rata u Ukrajini na dnevnoj osnovi prati stabilnost depozita na nivou pojedinih banaka i sistema kao cjeline.

Posebna pažnja se posvećuje depozitima nerezidentnih lica koji dolaze iz Ukrajine i Ruske federacije.

“Ukupni depoziti, bez escrow računa, nerezidentnih lica iz Ruske federacije predstavljaju samo 2,5% ukupnih depozita na nivou sistema, koji su na 1. mart iznosili preko 4,29 milijade eura. Imajući u vidu da likvidna aktiva na nivou sistema na dan 01.03.2022. godine iznosi 1,46 milijardi eura, više je nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Ruske federacije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema. Takođe, s obzirom da nema izražene koncentracije navedenih depozita kod neke od pojedinačnih banaka, povlačenje cjelokupnog iznosa navedenih depozita, ne bi ugrozilo likvidnu poziciju nijedne pojedinačne banke”, poručuju iz CBCG.

Podsjećaju da je crnogorski bankarski sistem stabilan, dobro kapitalizovan, izuzetno likvidan i profitabilan.

“U skladu sa navedenim, njegova rezistentnost je na dovoljno visokom nivou da podnese eksterne šokove koji mogu proisteći iz ratnih dešavanja u Ukrajini”, zaključuje se u saopštenju CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније