Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

22. 09. 2016. 13:54 >> 13:33

BRAJOVIĆ SAOPŠTILA

Prihodi od Mamule oko 8,6 miliona

Prihodi države od projekta Mamula bi u prvih deset godina trebalo da iznose 8,6 miliona eura, što zajedno sa visinom investicije iznosi oko 24 miliona eura, ocijenila je generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i standard, Olivera Brajović.

Ona je kazala da je procjena da će samo od poreza i doprinosa prihod države i opštine biti oko 7,5 miliona eura u prvih deset godina.

“U istom tom periodu prihodovaće se oko 1,1 milion eura po osnovu fiksne i varijabilne zakupnine, uzimajući u obzir visinu investicije i navedene prihode, to se približava cifri od oko 24 miliona eura”, rekla je Brajović za Turistički bilten Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ona je navela da su benefiti od projekta za građane i radna mjesta, jer će u fazi izgradnje biti angažovano oko 200 zaposlenih, u fazi rada hotelskog kompleksa će direktno biti zaposleno između 75 i 110 zaposlenih, a indirektno biće stvorena mogućnost za otvaranje oko 40 radnih mjesta.

„Direktni benefiti su i rekonstrukcija tvrđave i očuvanje njenog spomeničkog potencijala, kao i njegova valorizacija. Na taj način ćemo dobiti i muzejski prostor koji nije postojao”, dodala je Brajović.

Osim toga, rekonstrukcija i konzervacija tvrđave u postojećim gabaritima u skladu sa tradicijom i kulturno-istorijskim nasljeđem, u formi novog turističkog proizvoda, značajno će doprinijeti unaprijeđenju turističkog proizvoda Crne Gore.

Ona je objasnila da je cijeli projekat baziran na principima očuvanja, jer će omogućiti da se lokalitet sa tvrđavom Mamula, koji je danas u nezavidnom stanju, zaštiti od daljeg propadanja.

“Tu mislim na turističku valorizaciju kroz rekonstrukciju u postojećim gabaritima uz strogo pridržavanje konzervatorskih uslova. Projektom je planiran hotel sa 23 sobe za goste i jednom sobom koja će biti spomen soba, muzejskog karaktera. Na ovaj način dobijamo muzej koji nijesmo imali i omogućavamo ne samo rodbini preminulih, već i svim zainteresovanim građanima da izraze pijetet žrtvama logora Mamula”, precizirala je Brajović.

Što se tiče ugovora, kako je podsjetila, on je na najbolji mogući način zaštitio interese države jasno definišući da investitor odnosno zakupac ne može steći vlasništvo niti u jednom trenutku trajanja ugovora i da se svi objekti vraćaju državi poslije isteka od 49 godina, da investitor nema pravo da uspostavi bilo kakav teret na lokaciji uključujući i tvrđavu Mamula, kao i da Vlada ima pravo da raskine ugovor i preuzme novoizgrađeni rizort bez obaveze plaćanja bilo kakve nadoknade investitoru u slučaju da u bilo kom trenutku zakupac ne ispunjava svoje obaveze.

“Država je obezbijedila investitora sa 15 miliona eura investicije, ugovorom apsolutno zaštitivši svoje interese i nasljeđe, a istovremeno ga zaštitivši od dalje degradacije. U pitanju je investitor svjetskog glasa, koji pritom već radi u Crnoj Gori na projektu Luštica bay vrijednog preko milijardu eura”, saopštila je Brajović.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je kvadrat zemljišta na Mamuli dat ispod realne cijene, kako se to moglo čuti u javnosti, rekla da kvadrat zemljišta nije 'dat', već 'dat u zakup'.

“Sama polemika o cijeni metra kvadratnog je bespredmetna u kontekstu činjenice da je ključ ugovora, pored zakupnine, projektna investicija koja će se realizovati narednih godina, a koja iznosi 15 miliona eura, kao i svi porezi i dažbine koje će investitor biti u obavezi da plaća državi”, smatra Brajović.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je istina da će biti suspendovan pristup plaži, kazala da je u ponudi kompanije Orascom jasno navedeno da će taj projekat postati referentni za poluostrvo Luštica i Bokokotorski zaliv jer će imati podršku kroz aktivnost projekta Luštica Bay, ali će istovremeno biti i otvoren svim spoljnim gostima i postati novi centar u regionu.

“Uz to, ova destinacija će biti još jedno prepoznatljivo mjesto za odmor u Crnoj Gori kojem će imati pristup svi turisti. Rizort će biti otvoren za javnost. Naravno, obaveza će biti ponašanje u skladu sa kućnim redom, a što naravno nije ograničavanje već racionalan pristup dobrima svih nas”, navela je Brajović.

Ona je dodala i da je SUBNOR dostavio otvoreno pismo Skupštini, svim poslaničkim klubovima, Skupštini Opštine Herceg Novi, svim odborničkim klubovima, podržavajući projekat kojim će se ovaj kulturno-istorijski spomenik obnoviti i kroz novi život koji će restauracijom dobiti, moći na dostojanstven način da svjedoči o stradalima i preživjelima.

Brajović je kazala i da gotovo svaka stopa Crne Gore, ima svoju priču, legendu, poruku i vrijednost, zbog svoje duge istorije, prirodnih ljepota, tradicije ili kulturne prošlosti.

“Te priče i lokalitete treba oživjeti i učiniti dostupnim, a svaki od tako afirmisanih lokaliteta daće ogroman doprinos onome što je jedna od nosećih privrednih grana naše zemlje – turizam, te sa punim uvažavanjem njihove vrijednosti, dati im novi aspekt, novu vrijednost i upoznati bolje ne samo turiste već i naše građane, sa nasljeđem”, rekla je Brajović.

Prema njenim riječima, osnovni cilj djelovanja Ministarstva je teritorijalna integracija i podizanje nivoa propoznatljivosti vrijednih nevalorizovanih lokacija, kao i dostupnosti i razvijenosti unutrašnjih zona koje nijesu karakteristične turističke destinacije.

“Svi projekti na kojima radimo imaju taj cilj za vodilju. Upravo u tom pravcu se realizuje i projekat Sva čuda Crne Gore, koji je u toku”, zaključila je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније