Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

07. 06. 2016. 16:00   >>  15:43

NOVI TENDER

Imovina Metalca za 9,95 miliona

Stečajna uprava Montavar Metalca iz Nikšića raspisala je oglas za prodaju imovine tog preduzeća, javnim prikupljanjem ponuda, po ukupnoj cijeni od 9,95 miliona eura, neznatno većoj nego na prvom tenderu objavljenom u septembru prošle godine.

Na prodaju su, deveti put , ponuđene nepokretnosti ukupno vrijedne 5,82 miliona eura i pokretnosti po cijeni od 3,99 miliona eura.

Na prvom oglasu imovina je ponuđena po cijeni od 9,83 miliona eura, nakon čega je na svakom narednom tenderu smanjivana, do nešto niže od dva miliona eura.

Stečajni upravnik Saša Zejak nije bio dostupan agenciji Mina-business za komentar zbog čega je cijena na posljednjem tenderu znatno povećana u odnosu na prethodni.

Nepokretnosti čine zemljište, odnosno 11 parcela ukupne površine 36 hiljada metara kvadratnih, čija je ukupna vrijednost 1,98 miliona eura.

Prodaju se i objekti po cijeni od 3,81 milion eura, koje čine hale mašinske obrade i bravarske radionice, nova hala, upravna zgrada, portirnica, plinska i kompresorska stanica i kotlarnica.

Nepokretnosti čine i saobraćajnice unutar proizvodnog kompleksa, koje se prodaju za 20 hiljada eura i ograda oko proizvodnog kompleksa koja se prodaje po cijeni od 15 hiljada eura.

Pokretnosti ponuđene na prodaju čine repromaterijal, alat i pribor, nedovršena proizvodnja, investiciona ulaganja i oprema koja se prodaje za 3,99 miliona eura.

Na prodaju su ponuđena i dva stambena prostora površine 75 metara kvadratnih i 80 metara kvadratnih, koji se prodaju po cijeni od 56,25 hiljada eura, odnosno 60 hiljada eura. Na prodaju je i pet vozila po ukupnoj cijeni od 20,65 hiljada eura. Ukupno procijenjena vrijednost te imovine je 136,9 hiljada eura.

Ponude se mogu dostavljati do 7. jula do 14 sati na adresu Privrednog suda, a biće otvorene dan kasnije.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju svi pojedinci i kompanije koji dostave odgovarajuću ponudu.

Ponuđena cijena izražava se za cjelokupni predmet prodaje, odnosno ponuđač dostavlja bezuslovnu ponudu za kompletnu imovinu sa cijenom u eurima, zajedno za nepokretnosti i pokretnosti ili samo za poslovne prostore i vozila.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, a stečajni upravnik ne odgovara za nedostatke koje kupci utvrde po obavljenoj prodaji.

Imovina će se prodati ponuđaču koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik u roku od sedam dana od javnog otvaranja ponuda.

Sa najpovoljnijim ponuđačem zaključiće se ugovor o kupoprodaji najkasnije u roku od deset dana od donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Najpovoljniji ponuđač je dužan da prilikom zaključivanja priloži dokaz da je uplatio cjelokupnu kupoprodajnu cijenu. U suprotnom stečajni upravnik će smatrati da je ponuđač odustao od ponude i aktivirati garanciju ponude i imovinu dodijeliti drugom rangiranom ponuđaču.

Privredni sud uveo je početkom prošle godine stečaj u Montavar Metalac.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac. 

Preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika, kojima su redovno isplaćivane zarade od oko 400 eura u prosjeku, a proizvodi te firme su se izvozili na tri kontinenta. 

Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, on nije isplatio dug radnicima.

Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono-razvojnom fondu. Radnici su u nekoliko navrata protestovali i štrajkovali glađu zbog duga iz radnog odnosa koji im nije plaćen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније