Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 12. 2015. 08:18 >> 08:34
1

JEFTINIJA STRUJA

Kilovat-sat za domaćinstva 8,38 centi

Kilovat-sat će naredne godine domaćinstva plaćati 8,38 centi, bez PDV-a, saznaje Pobjeda u energetskim kompanijama, koje su svoje tabele sa cijenama dostavile Regulatornoj agenciji za energetiku.

To znači da će struja za domaćinstva koja imaju dvotarifna mjerila biti jeftinija 0,31 odsto, za jednotarifna mjerila 2,5 procenata.

Toliko će struja koštati i više od 30 hiljada firmi, čije su poslovne prostorije smještene u zgradama i kućama, jer se njima ne mjeri snaga.

Ovoj posljednjoj kategoriji portošača cijena struje smanjena je za 50 odsto, jer su ranije plaćali znatno skuplje kilovate zbog unakrskog subvencioniranja, a sada su na nivou iz 2012.

Poskupljenje struje očekuje samo potrošače na naponu od 10 i 35 Kv, kojih je ukupno 552. Struju skuplju za 4,25 odsto plaćaće kompanije na 35 kv, kojih je 25, dok će potrošači na 10 kv imati poskupljenje od 11,87 odsto, a njih je 527. Do rasta cijena je, kako su Pobjedi rekli stručnjaci, došlo zbog preraspodjele, jer se primijenio odnos snage i energije zbog smanjenja potrošnje.

Cijena struje za domaćinstva biće, dakle, niža nego ove i prošle godine i skoro na nivou cijena iz 2009 i 2013. godine. Kad se tome doda popust od pet i deset odsto, na koji imaju pravo domaćinstva koja redovno izmiruju račune, cijena kilovata za domaćinstva, bez PDVa biće 7,54 centa. To znači da je cijena koju plaćaju redovne platiše znatno niža i od njaveće cijene koja je važila krajem 2008.

Cijena električne energije je od 2009. do 2011. za domaćinstva smanjena za 15 odsto, a za ostalu potrošnju (oko 30 hiljada malih preduzeća) na 0,4 kV za 50 procenata.

Nakon poskupljenja u decembru 2011. za distributivne potrošače na 0,4 kV u prosjeku od 6,8 odsto, nova cijena je bila niža nego krajem 2008. godine i to osam odsto za domaćinstva i 40 procenata za ostale distributivne potrošače, odnosno za firme koje su smještene u zgradama i kućama na 0,4kV naponu.

I nakon poskupljenja struje u avgustu 2012. za te firme nova cijena struje je bila 30 odsto niža od one koja je važila u 2008. i 2009.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније