Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 05. 2013. 09:42 >> 09:42

RIZIK OD STEČAJA

Možda se aktiviraju garancije za Pobjedu

Državna revizorska institucija (DRI) konstatovala je da postoji rizik da će Vlada otplatiti kredite Pobjedi, kod Podgoričke i Erste banke, za koje je izdala garancije 2009. i 2010. godine, zbog nemogućnosti tog preduzeća da redovno izmiruje obaveze iz poslovanja.

DRI je u konačnom izvještaju o reviziji državnih garancija izdatih 2010. i 2011. godine saopštila da ukoliko Vlada ne privatizuje Pobjedu postoji rizik od uvođenja stečaja. Izvršni direktor Pobjede, Lav Lajović, kazao je za Dan da je menadžment kompanije u nekoliko navrata, a posebno na posljednjem, trećem, neuspjelom tenderu, iskazao stav da je privatizacija jedino zakonsko i na duži rok održivo rješenje za poslovanje Pobjede.

DRI je konstatovala da postoji rizik da će Vlada otplatiti kredite kod Podgoričke i Erste banke od tri i 3,5 miliona EUR, za koje je garancije izdalo Ministarstvo finansija.

Pobjeda je od tri miliona EUR trebalo da za nabavku instalacija mašina i opreme rasporedi 570 hiljada EUR. Međutim, prema revizorskim izvještajima, nije obavljena nabavka opreme, kako je predviđeno modelo finansijskog struktuiranja.

Revizori su naveli i da je minus Pobjede od 21,6 miliona na kraju 2011. godine, veći za 3,2 miliona od iznosa akcijskog kapitala.

Ministarstvo finansija je, zbog nemogućnosti Pobjede da izmiruje kredit kod Podgoričke banke, krajem 2011. uplatilo 992 hiljade EUR. DRI je utvrdila da Ministarstvo nije zaključilo ugovor o regulisanju međusobnih odnosa sa Vladom i Pobjedom, iako je prošlo godinu ipo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније