Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 08. 2015. 08:20 >> 08:09
1

TREĆA PO REDU

Rata za KAP na prolaznom računu

Novac za posljednju ratu za imovinu Kombinata aluminijuma Podgorica još je na prolaznom računu Zapad banke, saznaje Pobjeda iz više izvora.

 

Nikšićka kompanija Uniprom, naime, isplatila je stečajnoj upravi KAP-a dvije rate za imovinu Kombinata od četiri i 10,02 miliona eura. Treću ratu od 13,9 miliona eura Uniprom, vlasništvo Veselina Pejovića, obezbijedio je kreditom kod Zapad banke. To je prvi veći kreditni posao ove banke otkako je u januaru ove godine dobila dovolu Centralne banke da posluje u Crnoj Gori.

Kako banka, prema internim pravilima, može da odobri kredit od najviše milion i po, u ovaj je posao uskočila suvlasnica Zapad banke, Ukrajinka Lija Morkhovska, koja je uložila 12,4 miliona eura svoga novca kao keš kolateral za pokriće ovog kredita. Kompletan novac je na prolaznom, takozvanom eskrou računu banke dok se ne ispune određeni uslovi. Jedan od njih je da se riješe svi sporovi oko imovine Kombinata, koje je pokrenuo bivši vlasnik, ruska of šor kompanija CEAK, vlasništvo Olega Deripaske.

CEAK je pokrenuo dva sudska postupka i arbitražu protiv Crne Gore zbog Kombinata aluminijuma, kojim je upravljao od 2005. do 2013. godine. Uz to je i ruska državna VT banka pokrenula još jednu arbitražu po istom osnovu. Deripaskina firma je, nakon što je Vlada platila 22 miliona eura KAPovog kredita Dojče banci, za koji je bila žirant, bila spremna da se nagodi sa Vladom. Nagodba je, kako su predložili, podrazumijevala da se iz budžeta ruskoj državnoj VT banci isplati 40 miliona eura duga CEAK-a, za koji Vlada nije bila garant.

Prethodno je Vlada isplatila i 130 miliona eura duga OTP i VT banci, za koje je dala državne garancije. Kako je Vlada Igora Lukšića pitanje plaćanja državnih garancija i budućnosti KAP-a preselila u parlament, poslanici opozicije i SDP-a su izglasali zaključke, kojima je insistirano da se prekine svaka saradnja sa CEAK-om, te da se ni u kojem slučaju ne pristane na sporazumni razlaz, odnosno na plaćanje dodatnih 40 miliona eura zaduženja te firme.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније