Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

19. 08. 2015. 15:34 >> 15:23
2

SINDIKAT UPOZORAVA

Zatvoreno mnogo poljoprivrednih kompanija

Problemi sa kojima se suočavaju preduzeća u poljoprivredi treba hitno rješavati, jer je u tom sektoru izgubljeno puno radnih mjesta, ocijenili su u Sindikatu poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije i poručili da će radnicima pružiti svu moguću pomoć.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije koji djeluje u okviru Saveza sindikata, Veljko Baošić, kazao je da je u posljednjih nekoliko godina izgubljen veliki broj radnih mjesta i zatvoreno dosta kompanija u poljoprivredi. 

„Veliki je broj izgubljenih radnih mjesta u preduzećima koja su se bavila poljoprivredom, među kojima su Ekomeduza Bijelo Polje, Ribarstvo, Rijeka Crnojevića, Nikpek Nikšić, Primorka Bar i druga, ukupno oko 800 do 900 radnih mjesta, što je više od deset odsto ukupnog broja zaposlenih u poljoprivredi u Crnoj Gori“, rekao je Baošić na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da je privatizacija napravila pustoš u toj oblasti i podsjetio na veliki spoljnotrgovinski deficit zbog uvoza baš onih proizvoda koje su preduzeća koja su radila u Crnoj Gori proizvodila.

„U Crnoj Gori je 516 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, što je 38 odsto ukupne površine države i bez obzira na evropske direktive ne bismo trebali da uvozimo ništa“, smatra Baošić.

On je podsjetio da u prodajnim objektima u Crnoj Gori nema domaćih proizvoda.

„Kada bi poljoprivredna preduzeća proizvodila i proizvod donosila na rafove megamarketa, ljudi bi kupovali domaće“, rekao je Baošić.

U poljoprivredi su, kako je dodao, po pravilu i najmanje plate, a samo radnici dvije tri kompanije se mogu pohvaliti da primaju prosječan ili više od prosječnog ličnog dohotka, na primjer u Pivari Trebjesa i Mesoprometu.

Baošić je naveo da su se u SSCG desile promjene i da u narednom periodu pozitivnu energiju treba koristiti za rješavanje problema.

„Kolege na terenu treba da znaju da imaju kome da se obrate za pomoć, da ćemo im pružiti svu moguću i pravnu i logističku i svaku drugu pomoć, da se izbore za svoja prava koja im garantuje Zakon o radu i ostali akti“, poručio je Baošić. 

Predsjednik Skupštine SSCG i predsjednik Sindikalne organizacije Pivare Trebjesa, Borislav Delibašić, kazao je da je pored pomoći radnicima, potrebno pomoći i poslodavcima.

„Preduzećemo sve mjere da bismo pomogli radnicima i trudićemo se da SSCG pomogne i poslodavcima, jer ako ne pomognemo poslodavcima da funkcionišu nemamo šta tražiti bolje od tih istih poslodavaca, da ne pomisle da ćemo da preduzimamo neke represivne mjere“, rekao je Delibašić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније