Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Vanja Rakonjac [ tvcg ]

24. 01. 2024. 19:36 >> 19:36
Čitaj mi:

miodrag fuštić

"Ići u pravcu raskida ugovora sa koncesionarom za područje Brskova"

Plan da se ožive kopovi nekadašnjeg „Brskova“ u Mojkovcu mogao bi pasti u vodu. U priči o potencijalnoj eksploataciji rude kompanije „Tara recourses“ i planiranim višemilionskim investicijama, najglasniji su bili građanski aktivisti. Zbog mogućih štetnih uticaja tražili su od Vlade da ispred ekonomskih efekata stavi zdravlje ljudi. Danas su dobili ohrabrujuće vijesti.

"Da se ide u pravcu raskida sa koncesionarom za područje Brskova", kazao je Miodrag Fuštić iz građanske inicijativa „Za zdravi Mojkovac“.

Taj pravac trasirala je odluka ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića da Vladini resori razmotre dalje korake. Prvi je već danas načinjen, dogovorom o formiranju Međuresorne komisije.

"Smatramo da je taj predlog u potpunosti u korist i na strani države, njenih interesa i na strani građana. Neko ko stavi na prvo mjesto investitora, i na prvo mjesto stavi interese neke strane kompanije, vidjeli smo da je u stvari of šor kompanija, da nije ni prava rudarska kompanija, onda je jasno čime se ti ljudi vode. To ne može imati ni poštovanje građana već samo može imati oštru osudu građana CG i cjelokupne javnosti", smatra Fuštić.

Među građanima su podijeljena mišljenja. Ima zabrinutih zbog štetnih uticaja rudarskog kompleksa, ali i onih koji procjenjuju da se uz poštovanje standarda životna sredina može sačuvati.

Anketa:

  • U Mojkovcu danas bukvalno svi čekamo informaciju da je Vlada usvojila odluku da se raskine ugovor sa koncesionarom i da nastavimo sa ovim zdravim projektima – Ski centrom i tome slično.
  • Dosta nam je bilo rudnika toliko godina. Znamo sve šta se dešavalo sa Jalovištem tako da sam protiv otvaranja.
  • Kao mladi gledali smo kaubojske filmove – kad dolazi rudnik, dolazi grad. Odlazi rudnik, odlazi grad. Standardi da se poštuju, zakoni da se poštuju. Rudnik kad hoće da otvore to je sreća za Mojkovac.


Ima i zanimljivih predloga:

"Referendum. I ako referendum kaže nema rudnika – nema", kaže jedan građanin.

Prije građana riječ će dati Međuresorna komisija. Još mjesec iščekivanja o daljoj sudbini rudnika u Mojkovcu i njegovih stanovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније