Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ R.B. ]

20. 12. 2023. 13:12 >> 13:13
Čitaj mi:

UPRAVA ZA VODE

Podrška Svjetske banke za upravljanje sedimentom u vodotocima

Prepoznajući sve izraženiji izazov upravljanja sedimentom u vodotocima, a posebno onima od državnog značaja, usljed uticaja većeg broja faktora uključujući i ljudski, Uprava za vode je u saradnji sa Svjetskom bankom inicirala projekat Procjene sedimenata u Crnoj Gori. Kako su naveli, riječ je o projektu za koji je ta banka Upravi odobrila grant u dijelu pružanja tehničke pomoći.

Ocjenjuju da održivo upravljanje vodama u Crnoj Gori, kao neodvojivi dio podrazumijeva i efikasno upravljanje sedimentima, koji su važan element zdravog rječnog sistema. 

"Na režim sedimenata u Crnoj Gori negativno su uticali regulacija rijeka, gradnja brana, a u posljednje vrijeme i nekontrolisana eksploatacija pijeska. Stoga je izrada pomenute Procjene važna kako za određivanje strateškog pravca za upravljanje sedimentima tako i u pogledu institucionalnog i regulatornog okvira, ali i pružanja smjernica za najhitnije akcije koje je potrebno preduzeti u cilju saniranja problema", navode iz Uprave.

U tom kontekstu, Svjetska banka je u prethodnom periodu radila na angažovanju eksperata i pripremi metodologije analize kroz definisanje faktora uticaja i aktivnosti sa ciljem održivog upravljanja.

Uprava za vode, kao koordinator aktivnosti je, u cilju što bolje implementacije projekta, uključila sve resorne institucije.

"Misija eksperata Svjetske banke posjetila je nedavno Crnu Goru i održala sastanke sa predstavnicima nadležnih institucija u cilju što boljeg sagledavanja problematike i davanja optimalnih rješenja. Eksperti su posjetili korita rijeke Tare, zbog uticaja izgradnje autoputa, kao i korito rijeke Morače i izvor Bolje sestre.
Tokom dvodnevne misije identifikovana su sva važna dokumenta, zakonska regulativa i projekti koji će se dostaviti ekspertima u cilju što kvalitetnije izrade Procjene sedimenata u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju. 

Zaključuju da je sljedeća misija Svjetske banke planirana je za februar naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније