Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

D.G.

24. 04. 2022. 11:10 >> 11:11
1

STUDIJA POTVRDILA

Nestalo skoro polovina insekata

Naučnici su ustanovili da su klimatske promjene i štetne poljoprivredne prakse skoro prepolovile broj insekata na planeti. Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nature“ od strane istraživača sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL), došlo je do značajnog pada broja insekata od 1992. do 2012. godine. Istraživači su pregledali evidenciju o preko 20 hiljada vrsta insekata širom svijeta.

Istraživači su otkrili da je u nekim oblastima smanjen broja insekata do 49 odsto, u poređenju sa prirodnim staništima. Kako objašnjavaju, ovo je razlog za zabrinutost i svijet mora da prihvati činjenicu da čovjek predstavlja najveću prijetnju ekosistemu.

Dr Čarli Autvejt sa UCL-a i vodeći istraživač studije, saopštio je da gubitak insekata predstavlja ozbiljniju prijetnju po životnu sredinu i pojasnio da insekti igraju ključnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja uopšte.

„Gubitak populacije insekata mogao bi biti štetan ne samo za prirodno okruženje, gdje insekti često igraju ključnu ulogu u lokalnim ekosistemima, već bi takođe mogao naštetiti ljudskom zdravlju i sigurnosti hrane, posebno gubitkom oprašivača“, rekao je Autvejt.

Studija je otkrila da bi očuvanje prirode moglo pomoći insektima da napreduju. Naglašava se da moramo preduzeti hitne mjere za zaštitu životne sredine i objašnjava da je u oblastima u kojima nema ljudskih aktivnosti bilo više vrsta insekata nego u drugim regionima.

Da bi se osiguralo da populacije insekata napreduju, istraživači predlažu odgovorno upravljanje zemljištem, posebno u poljoprivredi.

„Pažljivo upravljanje poljoprivrednim područjima, kao što je očuvanje prirodnih staništa u blizini poljoprivrednog zemljišta, može pomoći da se osigura da vitalni insekti i dalje mogu da napreduju“, navodi se u studiji.

Druga predložena rješenja uključuju izbjegavanje intenzivnih poljoprivrednih praksi i sadnju širokih sorti usjeva.

„Moramo shvatiti konačno koliko su insekti važni za životnu sredinu u cjelini, kao i za ljudsko zdravlje i dobrobit, kako ne bismo zauvijek izbubili određene vrste” zaključuje se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније