Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: O.Z. ]

17. 02. 2019. 20:10 >> 19:43

IZUMIRANJE INSEKATA

Naučnici upozorili na poremećaj u lancima ishrane

Skoro polovina vrsta insekata je u velikom opadanju, a trećina bi mogla potpuno da nestane, upozorili su naučnici u novoj studiji o polinaciji usjeva i prirodnim lancima ishrane.

Ukoliko ne promijenimo svoj način proizvodnje hrane, insekti će kao cjelina krenuti putem izumiranja za nekoliko decenija – navodi se u studiji naučnika sa univerziteta u Sidneju i Kvinslendu, prenosi portal Buka.

Oni su upozorili da je u toku šesto masovno izumiranje insekata u posljednjih pola milijarde godina.

Stručnjaci procjenjuju da je 41 odto vrsta insekata u opadanju i da je stopa njihovog izumiranja dva puta veća u poređenju sa kičmenjacima. Svake godine procenat raste za jedan odsto.

Naučnici navode da se biomasa insekata, odnosno njihova ukupna kolektivna težina, svake godine umanji za 2,5 odsto.

"Samo odlučna akcija može da spriječi katastrofalni kolaps prirodnih ekosistema", upozoravaju autori studije koja će biti objavljena u aprilu, prenio je AFP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније