Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

23. 03. 2022. 06:55 >> 06:57

REZULTATI NAUČNE STUDIJE

Šumski požari uništavaju ozon

Nova studija pokazuje da dim od šumskih požara uništava ozonski omotač, a istraživači upozoravaju da ako veliki požari postanu češći sa promjenom klime, štetnije ultraljubičasto zračenje od sunca će stići do tla.

Atmosferski hemičari sa Univerziteta Vaterlo otkrili su da je dim od požara u Australiji 2019. i 2020. godine mjesecima uništavao atmosferski ozon na južnoj hemisferi. Ozonski štit je dio sloja stratosfere zemljine atmosfere koji apsorbuje UV zrake od sunca.

Istraživači su koristili podatke sa satelita “Atmospheric Chemistry Experiment” (ACE) Kanadske svemirske agencije za mjerenje efekata čestica dima u stratosferi. Rezultati su objavljeni u časopisu “Science”.

„Australijski požari su ubrizgali kisjele čestice dima u stratosferu, ometajući hemiju hlora, vodonika i azota koji regulišu ozon“, navodi se u istraživanju, uz komentar da je "ovo prvo veliko mjerenje dima, koje pokazuje da on pretvara jedinjenja koja regulišu ozon u reaktivnija jedinjenja koja uništavaju ozon."

Slično rupama iznad polarnih regiona, ovo oštećenje je privremeni efekat, a nivoi ozona su se vratili na nivoe prije požara kada je dim nestao iz stratosfere. Ipak, autori studije upozoravaju da bi povećanje rasprostranjenosti šumskih požara značilo da se uništavanje dešava češće i da oštećenje ozonskog omotača može biti bespovratno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније