Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Jan Valter  [ DW ]

18. 04. 2024. 07:58

Provjera činjenica: Pogrešni snimci iranskog napada na Izrael

Izraelske oružane snage navode da su, zajedno sa partnerima, u velikoj meri odbile iranski napad

Prošlog vikenda Iran je napao Izrael. Iranska vojska je u noći sa subote na nedjelju ispalila na Izrael oko 300 raketa, krstarećih projektila i dronova. Libanski Hezbolah i jemenski Huti, bliski režimu u Teheranu, takođe su ispalili rakete na Izrael.

Međutim, procjena i klasifikacija vojne operacije uveliko varira. Obje strane koriste sumnjive fotografije i snimke da potkrijepe svoje tvrdnje.

Tvrdnja: „Ovaj napad pokazuje pravo lice Irana“, navodi se u posljednjoj sekvenci jednog video-snimka, koji su izraelske odbrambene snage objavile na Iksu, nekadašnjem Tviteru, uz komentar „Izraelska stvarnost posljednjih sati“. Video i skrinšot sa njega mnogo se dijele na društvenim mrežama.

DW provjera činjenica: netačno

Izraelska vojska zabilježila je napad Irana dronovima na više klipova i neke od njih zajedno montirala u sporni video. Britanski stručnjak za provjeru činjenica Šajen Sardarizadeh zaključio je da je većina tih klipova stvarna i da su zabilježeni 14. aprila. Ali, posljednji klip vjerovatno je star deset godina, napisao je Sardarizadeh na Iksu.

Ovaj deo snimka ne prikazuje nedavni raketni napad Irana na Izrael

I pretraga slika koju je sproveo DW potvrđuje da je taj snimak znatno stariji. Korišćen je nekoliko puta u ruskim vijestima za različite scenarije iz ukrajinskog rata, pa čak i u vezi sa aneksijom Krima. Možemo da potvrdimo ono što je korisnik IDF (Izraelske odbrambene snage) napisao: Slike sežu do 2014. na Tviteru i zato nisu prikladne da pokažu ni „stvarnost Izraela posljednjih sati“, a ni „pravo lice Irana“.

Odbrana od vazdušnog napada Hamasa

Tvrdnja: Još jedan snimak za koji se čini da je snimljen iz višespratnice, prikazuje grad u mraku: „Izraelski odbrambeni sistem ’Gvozdena kupola’ navodno se koristi protiv iranskog napada dronovima“, piše u toj objavi na TikToku. Video je takođe podijeljen i na Instagramu i na Jutjubu.

DW provjera činjenica: netačno

Skinuli smo video i pojedinačne slike iz njega potražili u internet-pretraživačima. Najstariji zapisi pod kojima smo ga pronašli su od 11. oktobra 2023. U to vrijeme su to objavili i britanski tabloid „Dejli mejl“ i Hananja Naftali, izraelski politički influenser povezan sa vladajućom partijom Likud premijera Benjamina Netanjahua.

Video zapravo pokazuje kako izraelski PVO-sistem „Gvozdena kupola“ presrijeće rakete. Međutim, sudeći po objavama oba izvora, to je bio napad militantnog islamističkog Hamasa, čije su rakete tehnološki daleko manje razvijene od iranskog oružja, na primjer nemaju nikakvu funkciju navođenja. Mnogi u svijetu, uključujući i Njemačku, SAD, ali i EU, karakterišu Hamas, kao i vojno krilo libanskog Hezbolaha, kao terorističke organizacije.

Ovaj skrinšot pokazuje kako izraelski sistem PVO „Gvozdena kupola“ odbija raketni napad iz Gaze – verovatno 11. oktobra 2023.

Izrael je, prema različitim izvorima, zajedno sa partnerskim državama poput SAD, Francuske i Velike Britanije, u velikoj mjeri odbio napad. Jordan, sa kojim Izrael ima diplomatske odnose, ali ne i vojno partnerstvo, takođe je uništio neke od dronova nad sopstvenom teritorijom. Prema riječima portparola vojske Danijela Hagarija, „99 odsto“ projektila je presretnuto. Pritom je korišćen ne samo protivraketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“, već i „Strela 3“, koja je predviđena za odbranu na većim udaljenostima, kao i borbeni avioni.

Prema izraelskim informacijama, samo nekoliko balističkih projektila pogodilo je izraelsku teritoriju. Povređena je 31 osoba i pričinjena je manja materijalna šteta, što su potvrdile i izraelske vazduhoplovne snage.

Objave na društvenim mrežama o slavlju nakon iranskog vazdušnog napada

Dok se izraelska vlada hvali time kako je uspjela da odbrani zemlju od iranskog napada, režim u Teheranu želi da napad prikaže kao uspjeh u borbi protiv svog najvećeg neprijatelja, Izraela. Brojne objave na društvenim mrežama na to upućuju. Međutim, oni ih takođe potkrepljuju lažnim video zapisima, koji su izvučeni iz njihovog pravog konteksta.

Tvrdnja: „Izrael gori | Vrijeme kada će Izrael nestati sa mape svijeta veoma je blizu“, tvrdi se na jednom nalogu na Iksu gdje je postavljen video-snimak s nekoliko eksplozija – vjerovatno takođe snimljen s jednog od gornjih spratova višespratnice. Nekoliko vatrenih lopti osvjetljavaju noć jedna za drugom, oblaci dima se dižu ka nebu.

DW provjera činjenica: netačno

„Izrael gori“, piše u postu – video je međutim stariji i verovatno prikazuje ukrajinski napad 24. marta ove godine na Sevastopolj na Krimu koji je okupirala Rusija

I ovdje nas je pretraga slika dovela na stari trag. Nekoliko rezultata pretrage povezuje isti video sa ukrajinskim napadom iz vazduha 24. marta ove godine na Krim, koji je okupirala Rusija. Prema pisanju „Dejli mejla“ i njemačkog dnevnika „Velt“, snimak najvjerovatnije pokazuje uništenje dva ruska ratna broda u luci grada Sevastopolja ili u komunikacionom centru ruske mornarice. Guverner Sevastopolja, koga je imenovala Rusija, potvrdio je tada napad. Te informacije se, međutim, teško mogu nezavisno provjeriti, jer novinari nemaju slobodan pristup Krimu. Ipak, može se zaključiti da je snimak napravljen najmanje tri nedjelje pre iranskog vazdušnog udara na Izrael.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom, a aktuelizovan je 16. aprila 2024.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније