Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 03. 2024. 12:02

Zapaljivo pismo o politici prema Ukrajini: zapanjujuće jasna kritika vrha njemačkog SPD-a

Olaf Šolc, kancelar Nemačke iz redova SPD

Hajnrih Avgust Vinkler (85) nije bilo ko. Smatra se jednim od najvažnijih istoričara u Njemačkoj. Član je Socijaldemokratske partije (SPD) već 60 godina. I još 2016. je u stranačkom listu „Naprijed“ (Vorwärts) upozorio na teritorijalne pretenzije Vladimira Putina.

To što je zajedno s još četvoro socijaldemokratskih profesorki i profesora napisao u pismu vrhu SPD-a, a samim tim i kancelaru, zvuči kao obračun po pitanju politike te stranke u vezi s Ukrajinom: „Javnost s pravom oštro kritikuje komunikaciju kancelara, stranke i šefa poslaničke grupe o pitanjima isporuke oružja.“

Argumenti i opravdanja uvijek su „proizvoljni i nerijetko činjenično pogrešni“, navodi se u pismu na dvije stranice koje je dostupno njemačkom javnom servisu ARD. Oni sa zapanjujućom jasnoćom kritikuju postupke i riječi kancelara: „Kada kancelar i partijsko rukovodstvo povlače crvene linije isključivo za njemačku politiku, a ne i za Rusiju, oni trajno slabe njemačku bezbjednosnu politiku i idu na ruku Rusiji.“

Hajnrih Avgust Vinkler (85) smatra se jednim od najvažnijih istoričara u Nemačkoj

„Putin neslaganje vidi kao ohrabrenje“

Istoričarke i istoričari aludiraju na to što je kancelar definitivno odbio da Njemačka Ukrajini isporuči krstareće rakete Taurus. Ali, riječ je i o oštrom odgovoru kancelara na namjerno nejasne izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona u vezi sa slanjem zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu.

Šolc je nedavno o tome jasno izjavio: „Kratko i jasno: kao njemački kancelar neću slati vojnike u Ukrajinu“. Istoričari su međutim ocijenili da svaki znak neslaganja i nejedinstva među saveznicima Putin vidi samo kao ohrabrenje.

Naučnici se takođe posebno bave debatom oko nedavne izjave šefa poslaničke grupe SPD u Bundestagu Rolfa Miceniha. „Zar nije vrijeme da ne razgovaramo samo o tome kako da vodimo rat, već i o tome kako možemo da ga zamrznemo i kasnije ga završimo“, upitao je Micenih u Bundestagu. Istoričari oko Vinklera ocjenjuju da je to „fatalna izjava“ i „kratkovid koncept mira nekih stranačkih drugova“.

Sljedeća tačka kritike: SPD-u nedostaje iskreno preispitivanje grešaka sopstvene politike prema Rusiji proteklih decenija. „Naprotiv, kao zaštitni znak SPD-a i dalje se nekritički i romantično ističe tradicija spoljne politike Egona Bara. Na taj način, SPD sebe čini neuvjerljivom i ranjivom.“

 

Zajednički razgovor planiran poslije Uskrsa

U SPD-u su šokirani žestinom istaknutih istoričara. Razgovara se i planira zajednička diskusija poslije Uskrsa, naveli su iz centrale stranke na pitanje ARD-a.

Lider SPD-a, Lars Klingbajl, koji je upravo dao da se preispita politika njegove stranke prema Rusiji, nedavno je putem video-snimka ponovo saopštio da se sada radi o tome da se bezbjednost u Evropi organizuje „od Rusije“, umjesto „sa njom“.

Čini se da za Vinklera i ostale autore to nije dovoljno. Oni drugačije definišu „prekretnicu“: „Prava prekretnica zahtijeva iznad svega jedno: razumijevanje da Rusija već dugi niz godina vodi hibridni rat protiv Evrope i da od početka sveobuhvatne invazije slijedi plan da uništi Ukrajinu.“

Ton pisma petoro istoričara i socijaldemokrata je jasan: SPD „negira realnost“. Pored Hajnriha Avgusta Vinklera, potpisnici su još i Martina Vinkler i Gabrijela Lingelbah sa Univerziteta u Kilu, Dirk Šuman sa Univerziteta u Getingenu i Jan C. Berends sa Univerziteta u Frankfurtu na Odri.

Mihael Rot (SPD), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga

Mihael Rot najavio povlačenje iz politike

Pismo istoričara se pojavilo istovremeno s najavom političara SPD-a Mihaela Rota da će se povući iz politike poslije predstojećih saveznih parlamentarnih izbora koji su planirani za jesen 2025.

U razgovoru za magazin „Štern“, Mihael Rot, koji predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, tu odluku je opravdao sve većim otuđenjem od svoje stranke i politike.

„Ja sam strastveni socijaldemokrata i htio sam jednom i da budem predsjednik SPD-a“, rekao je Rot. U poslednjih godinu je, međutim, sve više počeo da se „čudi“ na sastancima, a smeta mu i raspoloženje u organima stranke. „Kada bi se otvorila vrata u prostoriji poslaničke grupe, imao sam utisak da ulazim u frižider.“

Tome je dodatno doprinio i rat u Ukrajini, objasnio je Rot. U SPD-u postoje tenzije oko pitanja rata i mira. „Nije se svima svidjela moja rana angažovanost za Ukrajinu. A kada sam otputovao u zemlju ubrzo nakon izbijanja rata, neki u poslaničkoj grupi mi se više nijesu ni javljali kad bi smo se sreli“, rekao je Rot, koji je u više navrata tražio više oružja za Ukrajinu.

Gunđanje oko kursa socijaldemokrata o Ukrajini očigledno postaje sve glasnije i sve više se čuje u javnosti, iako je kancelar debatu u Njemačkoj nedavno opisao kao „smiješnu“ i kao „sramnu“.

gš/dr (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније