Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 03. 2024. 07:24

Njemačka privreda se ne pomjera s mjesta

Montaža štamparske mašine u fabrici u Hajdelbergu

„Pet mudraca“ – kako se obično zovu vodeći njemački ekonomski instituti iz Minhena, Halea, Kila, Esena i Berlina, još prošle jeseni su, nakon pada od 0,3 odsto u 2023, računali s blagim ekonomskim rastom u ovoj godini od 1,3 procenta. Tek za 2025. prognozirali su nešto snažniji oporavak.

Međutim, na predstavljanju svoje najnovije prognoze, morali su da ukažu na „konjunkturne i strukturalne faktore“ po kojima Njemačka u ovoj godini neće biti u minusu, ali neće biti ni daleko od njega: 0,1 odsto.

Ono što njemačku privredu još uvijek drži jeste potrošnja građana. Ali, i ona ima svoje granice. Vodeći ekonomisti doduše vjeruju da će se inflacija držati negdje na 2,3 odsto, ali još će dugo da potraje dok se prihodi građana ne vrate na nivo s kraja 2021, dakle prije eksplozije poskupljenja. Mišljenja su da će se to dogoditi najranije u drugom kvartalu sljedeće godine.

Privredu još drži potrošnja građana

Izvoz zapinje

Najveći problem je privreda generalno. Produktivnost ne raste. Nije samo građevinska industrija ta koja kroz teška vremena zato što nema novih narudžbina, problem je i sama okosnica njemačke privrede: izvoz. Svjetska ekonomija se doduše oporavlja, ali još uvijek nema značajne količine narudžbina firmama iz Njemačke.

Generalno gledano, privreda Njemačke je „narušena“ i nivo ekonomskog potencijala jedva da je iznad nivoa od prije izbijanja pandemije korone. Iz svijeta privrede se može čuti da se opet nekako polako gura naprijed, ali sve je to daleko od njemačkih mogućnosti. U suštini, i ova najnovija prognoza „Pet mudraca“ nije daleko od zvaničnih procjena njemačke vlade koja vjeruje da će rast u 2024. biti samo 0,2 odsto.

aš (agencije)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније