Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 06. 2015. 12:56 >> 12:48
1

SNP POZIVA

Ispitati postoje li VIP odjeljenja

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je Ministarsvo prosvjete da ispita da li u školama postoje takozvana VIP odjeljenja u kojima su djeca doktora, ministara, funkcionera.

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je Ministarsvo prosvjete da ispita da li u školama postoje takozvana VIP odjeljenja u kojima su djeca doktora, ministara, funkcionera.

Potpredsjednik Odbora SNP Podgorice, Spasoje Papić, čestitao je u ime Odbora Glavnog svim đacima osnovnih i srednjih škola završetak školske godine, uz želje za još uspješnijim nastavkom školovanja.

On je pozvao Ministarstvo prosvjete, da u ispita da li u osnovnim i srednim školama u Crnoj Gori postoje „VIP“ odjeljenja, u kojima se, kako je naveo, prema riječima mnogih roditelja, nalaze djeca određenih doktora, ministara, funkcionera.

"A u drugim djeca čiji su roditelji završili fakultet ili se bave određenim privatnim poslovima, te posebno djeca čiji roditelji imaju završenu SSS pa samim tim nijesu ni mogla dospjeti u „posebna elitna odjeljenja“, naveo je Papić.

On je podsjetio, da su roditelji djece koja pohađaju osnovnu ili srednju školu više puta u javnosti iznosili stavove o ovoj pojavi kao o elementarnom primjeru ekonomskog nasilja i diskriminacije kod djece.

„Zahtijevamo od Ministarstva prosvjete, da do početka naredne školske godine ne dozvoli formiranja novih „specijalnih“ odjeljenja“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Papić je ocijenio da, društvena raslojavanja i nejednakosti među osnovcima i srednjoškolcima ne smiju biti prisutna, jer se, kako su dodali, učenici ne dijele prema „vrijednosti telefona u džepu“ ili prema „dubini roditeljskog novčanika“, već svako dijete mora biti ravnopravno sa svojim vršnjakom, jer je u današnjem društvu više onih koji nemaju, od onih koji imaju previše.

„Pozivamo Ministarstvo prosvjete da od naredne školske godine povede računa i o projektu „Škola bez nasilja“ koji se već deset godina sprovodi u više desetina škola u državi, a koji je finansiran novcem iz inostranstva“, apelovao je Papić.

On je ocijenio da rezultati te kampanje nijesu dobri, jer su iz godine u godinu sve brojnije pritužbe koje se odnose na ovaj problem, što znači da je nasilje među djecom učestalije, pa se, kako smatra, čini da je implementacija tog projekta ostavljena na „dobru volju“ nastavnicima u školama.

„Stiče se utisak da kao društvo nemamo adekvatan odgovor i prava rješenja kojima bi se ovaj višegodišnji problem na pravi način suzbio. Novac ne smije postati glavno mjerilo uspjeha, a porodica i škola ne smiju zanemariti vaspitnu ulogu“, ocijenio je Papić.

On je rekao da se nasilje ne smije zataškavati, a pogotovo ne i promovisati, i nikako ne smije proći bez određene kazne.

Prema njrgovim riječima, odustajanje od vaspitnih mjera samo pogoršava situaciju, a Odbor Glavnog grada SNP pozvao je na odgovornost svih aktera maloljetničkog nasilja i ponudio besplatnu pravnu pomoć svim žrtvama te pojave.

„Pozivamo Ministarstvo prosvjete da provjere i da eventualno spriječe svako doniranje bilo kojih sredstava školama od roditelja koji su „dobrostojeći“, jer se na taj način stvara nejednaki tretman i diskriminacija učenika kada je nastavak školovanja u pitanju“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније