Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 10:15 >> 10:26

ŠEHOVIĆ I MIHAILOVIĆ POTPISALI MEMORANDUM

Udruženim akcijama protiv vršnjačkog nasilja

Samo zajedničkom, udruženom akcijom i nadležnih institucija i roditelja mogu se postići rezultati u borbi protiv vršnjačkog nasilja, poručeno je sa današnjeg događaja povodom vršnjačkog nasilja, koji je organizovalo Udruženje "Roditelji".

Predstavljen je Nacionalni plan za djelovanje protiv vršnjačkog nasilja, a potpisan je i memorandum o saradnji Ministarstva prosvjete i Udruženja Roditelji.

Događaj su otvorili Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, ministar prosvjete Damir Šehović i Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

"Živimo u vremenu u kom je nemoguće dijete u potpunosti sakloniti od nepoželjnog ponašanja i sadržaja, koji su nadohvat ruke. Njih je bilo i uvijek će ih biti. Cijenim da je tu ključna uloga upravo roditelja, koji treba da im, uz našu pomoć, usade sistem otpornosti na takve sadržaje, kako bi, onda kada dođu u kontakt sa njima, a ne sumnjajte da hoće, znali da kažu 'ne'", poručio je Šehović.

Kako je kazao, nasilje se danas velikim dijelom preselilo u viruelni prostor, a fizičku agresiju sve češće mijenja socijalna i emocionalna, koju je mnogo teže utvrditi i kontrolisati.

Mihailović je naglasila da su prethodnih dana imali priliku da čuju od Ministarstva da će biti otvorena posebna SOS linija za prijavu nasilja, da se mijenja sistem evidencija ovih slučajeva, na koji način će on pomoći praćenju stanja i osmišljavanju novih aktivnosti, u kojem dijelu je promijenja odgovornost uprava škola, šta će raditi Nacionalni tim za prevenciju i djelovanje protiv vršnjačkog nasilja.

"Tim se juče već sastao, i analizirao prve prijave vršnjačkog nasilja. To je već pokazatelj i rezutat spremnosti da se saradnjom rješavaju problemi. Na jednom mjestu su okupljeni predstavnici i ministarstava prosvjete, zatim rada i socijalnog staranja, policije i civilnog sektora, koji ne samo što će dobijati informacije sa terena, već će i primjećivati gdje postoji više problema, gdje manje, gdje treba dodatna podrška, koji su to modeli koji bi bili dobri, ko nije odradio ono što je definisano. I što je posebno važno, kontinuirano će raditi na unaprjeđenju ambijenta kako bismo imali što bolji odgovor na nasilje", kazala je Mihailović.

Nacionalni akcioni plan, kako je kazala, išao je još šire. Posebno se koncentrisao na odgovorost roditelja i podršku porodicama čija djeca su akteri vršnjačkog nasilja.

"Ohrabrujemo nalaženje najboljih mogućih modela za prevenciju i reagovanje i podržavamo vlade i škole kao i njihove partnere da dostignu postavljene ciljeve. Crna Gora mora se oslanjati na dobre prakse zemalja EU i regiona, u rješavanju pitanja vršnjačkog nasilja, kao smjernice za pristup ovom pitanju. Neke zemlje pristupaju ovom pitanju propisivanjem kazni za roditelje, dok druge propisuju kao mogućnost tužbi prema školama ukoliko ne postupe adekvatno u procesu zaštite djeteta. Crna Gora je, posebno posljednjih nekoliko mjeseci, radila upravo na pronalaženju adekvatnog modela", kazao je Orav.

Nacionalni akcioni plan izrađen je u okviru projekta koji je finansiran od EU, a sprovodili su ga Udruženje "Roditelji", NVO Juventas i Unija srednjoškolaca uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније