Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

07. 04. 2015. 14:33 >> 14:27
1

ANALIZA NAMIRNICA

Neispravno 11,5% uzoraka hrane

U Crnoj Gori, prošle godine, analizirano je 10.040 uzoraka namirnica od čega je oko 11,5 odsto njih bilo neispravno, saopšteno je na konferenciji o bezbjedne hrane i ulozi različitih subjekata u lancu hrane.


Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša kazao je na konfereciji, koj je održana povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, da je pristup zdravstveno bezbjednoj i kvalitetno hrani u adekvatnim količinama temelj održivosti života i očuvanja zdravlja.

„U Crnoj Gori je u toku 2014. godine, prema preliminarnim podacima Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta za javno zdravlje, u svim laboratorijama ukupno je analizirano 10.040 uzoraka namirnica od čega je neispravnih bilo 1.152 ili 11,47 odsto“, objasnio je Mugoša.

On je dodao da su preliminarni podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazali da je u prošle godine registrovano 765 slučajeva obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti koji se, kako je naveo, mogu povezati sa konzumiranjem hrane raznim mikrobiološkim agensima.

„Ukupan broj registrovanih salmoneloza u 2014. godini bio je 220, 29 alimentarnih toksinfekcija, 41 alimentarna intoksikacija i 475 slučajeva gastroenterokolitisa“, rekao je Mugoša.

Kako je naveo, korišćenje zdravstveno nebezbjedne hrane dovodi do pojave epidemije trovanja hranom sa kraćim ili dužim efektima.

“Bolesti vezane za nepravilnu ishranu povezane su direktno ili indirektno sa bolestima koje su vodeći uzroci umiranja, poput bolesti krvi i krvnih sudova i dijabetesom”, upozorio je Mugoša.

Šefica kancelarije Svjetske zdrastvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović kazala je da je zdrava hrana pretpostavka zaštite i unapređenja zdravlja.

„Zdrava hrana je u funkciji ukupnog razvoja društva, nacionalne privrede, trgovine, turizma i održivog razvoja“, objasnila je Brajović.

Specijalista higijene i focal point za hranu, Zorica Đorđević objasnila je da je zdravstveno bezbjedna namirnica ona koja je mikrobiološki ispravna, ne sadrži štetne materije, očuvanog je kvaliteta i biološke vrijednosti i neće naškoditi potrošaču kada se priprema ili jede.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније